„Klubrádió
Reggeli gyors

Mikecz: A NER-ben pontosan tudják, mely ügyek érintik kínosan őket

13/02/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Úgy látszik, hogy a korrupció – még ha milliárdokról is van szó – közel sem olyan érzékeny téma, mint egy olyan ügy, amely a kormány legfontosabb üzenetét a gyermek- és családvédelem imázsát koptathatja meg – véli Mikecz Dániel politológus. "Bár a kegyelmi ügy Varga Judit karrierjébe került, a Völner-Schadl-ügyet meg tudta úszni" – tette hozzá.

2024. február 13. Reggeli gyors - részlet 24.02.13. Mikecz Dániel
07:56
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Varga Judit volt férje, Magyar Péter, a Magyar Közút és a Volánbusz igazgatóságának tagja Varga visszavonulásának bejelentése után szombaton közölte, hogy lemond állami pozícióiról, mert nem akar olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak.

Magyar azóta a Partizánban is feltűnt, ahol többek közt arról beszélt, túlárazott szerződések, majd a szerződések alapján teljesítési igazolások aláírására kapott utasítást.

"Bár a kegyelmi ügy Varga Judit karrierjébe került, a Völner-Schadl-ügyet meg tudta úszni" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Mikecz Dániel politológus. Hozzátette, ma már a cégek nyilvántartása, bejegyzése sokkal szövevényesebb, mint a nokiás dobozok idején. A közvélemény számára a köztársasági elnök, és a volt igazságügyi miniszter lemondása sokkal érthetőbb.

Mikecz szerint ez a két dolog kiválóan mutatja, hogy a kormányon és a NER-en belül hogyan érzékelik, melyik az az ügy, amelyik számukra kényes lehet. Úgy látszik, hogy a korrupció – még ha milliárdokról is van szó – közel sem olyan érzékeny téma, mint egy olyan ügy, amely a kormány legfontosabb üzenetét a gyermek- és családvédelem imázsát koptathatja meg.

Azt is hozzátette, hogy bár vannak olyan uniós forrásokat is érintő korrupciós ügyek, amelyekben a hatóságok is megmozdulnak, a Magyar Péter által meglebegtetett ügyekben nem biztos, hogy tényleg találnak bűncselekményre utaló nyomot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mikecz Dániellel
2024.02.13., kedd 8:35
Riporter: Dési János