„Köszönjük,
Publicisztika
Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete

Szóval a Tisza Párt most kap tőlem egy pontot az orvosáért, és a kitűnően felismert lehetőségért, és annak különösen drukkolok, hogy ők megmutassák magukat, végül is nem ártana megtudnunk, hogy végül is kikre szavazott a választók harminc százaléka.

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete

Talán a hely szelleme, Bálványos okozza Németh Zsolt fejében ezt a nagy Trump-bálványozást. Még szerencse, hogy pár órával korábban ugyancsak ő, ünnepélyesen átadott egy szippantós kocsit is Posványoson. Úgy látom, szükség lesz rá…

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete

Mármost a nemtürk, nemorosz, és egyéb, ezektől elhatárolódó média felhívja arra a figyelmet, hogy Azerbajdzsánban a kormánykritikus aktivistákat 1. börtönben tartják, 2. meg is kínozzák őket, arról meg szó sem lehet, hogy az azeri nyilvánoságban bárki összevissza fecsegjen, ha mégis megteszi, lásd az első, és a második pontot.

1500 milliárd már a zsebben – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

1500 milliárd már a zsebben

Ez abból jött össze, hogy kurva vastagon fog a ceruza, amikor öntik a tengernyi betont, vagy éppen drágán adnak szolgáltatásokat olyan cégeken keresztül, amiket még állami megrendelésekkel is megtámogatnak. Nem akarok senkit elkeseríteni, de a helyzet az, hogy történjen bármi is, ezt a vagyont jogállami kereteket között már soha nem tudjuk visszaszerezni.

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete
Publicisztika

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete

Demeter Szilárd azon aggódik, hogy lesz-e 2222-ben (miért pont akkor?) még magyar kultúra. Ezt kell megvédeni a libsibolsi brüsszelista, migráns csürhétől vagy mi. Fogalmam sincs, mi lesz 2222-ben, és csak remélni tudom, ha lesz magyar nyelv és kultúra, amely talán olyan erős, hogy még D. Sz-t is túlélheti, akkor elhelyezik ezt a kiperelt pályázatot egy múzeumban, ahol bemutatják az orbáni rendszerben tenyésző szolgalelkűséget, pitiánerséget, politizáló nagyképűséget, a mindent a politikai haszonszerzés szolgálatába állító világot.

A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Rényi András: Miszlik és szuverenitás

12/02/2024 21:10

| Szerző: Rényi András

A miniszterelnök megint a helyzet magaslatán: ám a helyzet, a magyar jogállam alkotmányos válsága a mélypontra süllyedt.

A hatalom sziklaszilárdan áll, szilárdabban nem is állhatna – ám immár tényleg semmilyen morális megfontolás, a demokratikus éthosz nyomai nem korlátozzák. La Rochefoucauld örökbecsű bonmotja szerint „az álszentség a Bűn tisztelgése az Erény előtt”. De miért is kellene tisztelegnie? – kérdezi a Bűn, és inkább köp egyet. A brutalitás, amellyel Orbán Viktor nyilvánosan lemészárolta Novák Katalint (a derűs, családbarát és hitvalló katolikus elnökasszonyt, a NER álszentségének árvalányhajjal felékített ikonját), minden korábbinál láthatóbbá teszi a diktátor bárdolatlan arcvonásait. Nix pávatánc: a miniszterelnök az erkölcsi szempontoknak és a demokratikus játékszabályoknak még a halvány látszatára is magasról tesz, s ha pillanatnyi számítása azt kívánja, azt is könyörtelenül megalázza, aki a rendszer részeként minden ráosztott csicskaszerepet mosolyogva vállal el. (Mint néhány hónapja a Dávid Katalinról írt nekrológban írtam, így tesz azokkal is, akik merőben odaadó barátságból, fülbe súgva és az ő arcát óvva, féltésből merészelnek valamiben ellentmondani neki.)

Számomra, sokakkal ellentétben, a szombati lemondásokban kulminálódó eseménysor nem elsősorban titkos kamarilla-ármányokról, „a mi pedofiljaink” mentőakcióiról  és hasonló, romlott és nemtelen történetekről árulkodik – ha ilyesféle machinációkat nem is lehet kizárni, engem most nem ez foglalkoztat. Hanem hát hogy mégis miféle állapotok uralkodnak ott fenn? Miféle is lehet ez a NER-világ belülről, ahol egymást közt így intéződnek a dolgok?

Mert egy dolgot nagyon is világosan látni. Hogy mi az ára annak, ha valaki, mint ezúttal Novák Katalin, kész szerepet, sőt kulcsszerepet vállalni a maffiaállam legitimálásában, azaz – busás fizetésért, nyilvános szereplésekért, kóvedért cserébe – hajlandó belekorrumpálódni a rendszerbe. Hogy mi az ára annak, ha módot kap fölépíteni saját imázsát, stábját, nemzetközi kapcsolatrendszerét: hogy beutazhatja a fél világot és mosolydiplomáciájával népszerűséget szerezhet itthon és külföldön egyaránt.

Az ár: hogy örökre függésben marad – hogy nem szabadulhat a rendszer öleléséből. Hogy merő látszattá silányul szabadsága, individuális autonómiája, hogy értelmét veszti önérzete és erkölcsi önbecsülése. Hogy mindaz, amit elért és megszerzett, sohasem lehet igazán az övé.

Történt, ami történt: Novák nagyot hibázott. Óvatlan volt, engedett ilyen-olyan baráti nyomásnak, talán abban bízott, hogy sose derül ki. Ráadásul nem egyedül tette, és az alkotmányos rend szerint nem is tehette egyedül. S mivel Varga Judit, aki akkor a politikai felelősséget vállalta a döntésért, most szintén végleg kivonul a közéletből, úgy tűnik, működik a jogállam: a súlyos hiba nem marad következmények nélkül, akinek buknia kell, bukik. A kormánysajtó már meg is találta a főszólamot: Novákban és Vargában volt erkölcsi erő bevallani a bevallandókat és levonni a következtetéseket, bezzeg a baloldalon, blabla, blabla.

Csakhogy nem ez történt. Se Novák, se Varga nem vallott be semmit és nyilvánvalóan nem önként távoztak posztjukról – Orbán csak villámgyors, nyers mozdulattal eltüntette őket a süllyesztőben. Nem tudjuk, hogy a történtek miatt megmoccant-e bennük valamiféle lelkifurdalás – a miniszterelnök mindenesetre nem engedte meg nekik, hogy ha volt ilyen, ki-ki lelkiismerete szerint, szabadon cselekedjen. Hogy maga döntse el,  védekezik, ellentámad vagy visszalép. Nem engedte, mondván: van egy messze magasabb és átfogóbb minden erkölcsi, emberi, igazságossági szempontnál: a „politikai családé.” Novák és Varga kegyelmi bénázását a családfőnek saját szuverenitása védelmében azonnal és kíméletlenül meg kellett torolnia.

Nem sajnálom sem Varga Juditot, sem Novák Katalint – tudniok kellett volna, hogy mit jelent az, amit a NER, de leginkább Orbán Viktor iránti feltétlen lojalitás parancsának szokás nevezni. Vargát nem hallottuk, de Novák Katalin lemondó nyilatkozatában többféle jelét is adta annak, hogy nem épp erre számított.

Például mindjárt az elején ott az az árulkodó megjegyzés, hogy „nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz” szól, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára felesküdött. E retorikus szóvirág, amelyre másként nem volna szükség, pontosan azt mondja ki, amit tagadni látszik: hogy a lemondó nyilatkozat címzettje maga a miniszterelnök. Érezni némi dacot abban is, ahogy annak a „mozgástérnek” az elvesztéséről beszél, ami ahhoz kell, hogy „szuverén államfőként jól teljesítse a feladatát”. Végtére is a belengetett alkotmánymódosítás – egészen megalázó módon – őt személyesen korlátozta volna. De hiába lett volna hajlandó akár így is aláírni, a miniszterelnök ennyi szabadságot sem engedett neki: úgy rúgta ki, hogy a selyemzsinórként küldött nyilvános bejelentésben se a címét, se a nevét nem ejtette ki a száján. Véletlen volt-e, hogy a leköszönő elnökasszony épp most érezte indokoltnak arra figyelmeztetni, hogy „a szuverenitás drága kincs... vigyázzunk rá”, amikor az övét – azt a nagyon keveset – épp megvonták tőle? Hogy a Fidesz-propaganda aktuális varázsigéje épp itt és így, e sokmillió nézőt sokkoló, hangsúlyos pillanatban és ebben a kontextusban hangzott el?

Vagy mit kezdjünk ezzel a bekezdéssel: „A politika kemény, olykor kegyetlen világ. Vannak, akik azt gondolják, hogy nekünk, nőknek ezért nem is való. Ezzel nem értek egyet. Ne hagyjuk magunkat! Kellenek a nők a közéletbe is, mert hitem szerint akkor idővel méltányosabb, békésebb és bizonyára tartalmasabb lesz ez a világ.” Nem félreérthetetlen utalás ez Orbán nőkkel kapcsolatos, sokszor elárult bugris-macsó előítéletességére? Egy oldalvágás annak a mérhetetlen férfidölyfnek és megvetésnek az irányába, amelyet a nekik kötelezően kijáró groteszk kézcsókok röhögnivaló „udvariaskodása” ellenére a magyar miniszterelnök az „asszonyokkal” szemben mindig is táplált?

S végül: nem föltűnő, hogy Novák Katalin mindenkinek – a munkatársaitól, stábtagjaitól a férjén és gyermekein át minden magyar polgárnak – cirkalmas és dagályos mondatokban köszöni meg, hogy több mint két évig elnökük, a legfőbb közjogi méltóság lehetett – de a „politikai családhoz” és a mindenható családfőhöz nincs szava, holott karrierjét és csúcsra futását éppenséggel csak neki köszönhette? Akiknek narancssárga ikonjait fülbevalóként – a család büszke tagjaként – aggatta magára? Nem halvány viszonzása volt ez annak a rideg hallgatásnak, amellyel a bosszúálló miniszterelnök azóta is bünteti?

A „politikai család” megvéd tehát az ellenséges külvilágtól, de autonóm személyként, erkölcsi lényként végleg megsemmisít. A miniszterelnök miszlikbe aprította a köztársasági elnök  maradék szuverenitását is – de kétség ne férjen hozzá, őt sem fogja „az út szélén” hagyni. A mindössze negyvenhat éves Nováknak élete végéig sokmilliós járadékot, luxusvillát, irodát, szolgahadat garantál – nincs kezesebb az önérzetétől megfosztott, morálisan fullra korrumpált, érdemtelenül eltartottnál. A NER-süllyesztő rendje, hogy minél magasabbról bukik valaki, annál puhábbra esik. A Megafon senkiházi csahosainak tízmilliókkal megtámogatott „erkölcsi” igazolása még szépségtapasznak is inkább sértés, mint elégtétel lehet a számára.)

Ha Novák Katalinban, ahogy lemondó beszéde sejteti, maradt még szemernyi morzsája az autonómiának, tartásnak és önbecsülésnek, akkor nemcsak a közjogi méltóságról mond le, hanem a „politikai család” élethosszig tartó gondoskodásáról is. Ez lehetne az ő szuverenitása: igazabb és valódibb, mint az, amit Orbán kebelén bármikor is élvezhetett.

Ennyi erényesség láttán még Orbán Viktor is zavarba kerülne – egy percre tán el is szégyellné magát.