„Klubrádió
A lényeg

Az ombudsman aggályai ellenére kapott kitüntetést Balog Zoltánéktól a pedofil bicskei gyermekotthon-igazgató

13/02/2024 15:05

| Szerző: Klubrádió

Balog Zoltán református püspök, korábbi emberierőforrás-miniszter fontos szereplője lehet a Novák Katalin lemondott köztársasági elnök körüli kegyelmi botránynak. Kiszivárgott Balog egyházközösséghez írt levele, amelyben így fogalmaz:

„2016-ban miniszterségem alatt a bicskei gyermekotthon főváros által Bárczy István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, s amikor gyanú merült fel ellene, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került”.

Azonban a Magyar Hang szerint ezt több pont szükséges árnyalni, mint írják, V. Jánost nem 2016-ban, hanem 2015-ben tüntette ki a főváros – a gyermekotthon ugyanis Budapest fenntartásában működött –, ezt a díjat az igazgató az indoklás szerint „az állami gondoskodásban élők megsegítésében, a gyermekvédelmi szakellátás minőségi átalakításában végzett fáradhatatlan, gyermekközpontú vezetői munkája elismeréseként” vette át Budapest akkori főpolgármester-helyettesétől, Szalay-Bobrovniczky Alexandrától. Később V. Jánost megfosztotta a Bárczy-díjtól a már Karácsony Gergely által vezetett fővárosi közgyűlés 2019-ben (Erre egyébként hivatalban maradása esetére Tarlós István is ígéretet tett – teszik hozzá.)

Balog nem említette levelében, de 2016-ban a pedofil cselekedetek miatt elítélt igazgatónak 2016. augusztus 20-án Bayer Zsolttal egyetemben Magyar Bronz Érdemkeresztet adott át a kormány nevében Lázár János. Ő helyettesítette a díjátadón az akkor éppen Brazíliában tartózkodó kormánytagokat. Így később, amikor kiderült, hogy V.-t elítélték, Lázár azt mondta, ő csak helyettes volt, majd Balog akkori tárcája, az Emmi annyit válaszolt, hogy „Balog Miniszter úr távollétében valamennyi állami kitüntetést Lázár Miniszter úr adta át a Vigadóban. A kérdésben szereplő kitüntetettet a Kitüntetési Bizottság javasolta.”

Balog lelkésztársainak azt írta: amikor gyanú merült fel V. ellen, ő azonnal felfüggesztette, vizsgálatot rendelt el, az igazgató pedig az eljárás végén börtönbe került. V. Jánost azonban csak 2016 szeptemberében függesztették fel, miközben gyanú felmerült ellene már jóval korábban is. Az intézet nevelői először 2011-ben tettek bejelentést, a rendőrség is nyomozott akkor, sőt, az alapvető jogok biztosa is vizsgálódott 2012-ben.

A Magyar Hang azt írja, a jelentésben az ombudsman „számos aggályt és problémát tárt fel a gyermekotthonban történt szexuális visszaélések kivizsgálásával kapcsolatosan. A biztos jelentésében akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát sérti, ha a velük foglakozó szakemberek nem, vagy csak késedelmesen jelzik a gondjaikra bízott gyermek szexuális bántalmazásának gyanúját. Az akkori vizsgálat szerint aggályos volt, hogy a tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletét olyan személy látta el, aki munkajogi függőségi viszonyban állt a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított igazgatóval.”

Hogy a 2012-es biztosi jelentés ellenére V. János hogy kaphatott mégis fővárosi és állami díjakat, azt Czibere Károly az akkori szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azzal magyarázta, hogy szerinte „egyszerűen nem került be V. János iratanyagába a korábbi gyanúsítás ténye”. Czibere, aki a Református Szeretetszolgálat főigazgatója, magyarázatként azt hozta fel erre, hogy „a korábban a fővárosi önkormányzathoz tartozó intézmény átkerült az állam fenntartásába, és így sem a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, sem annak székesfehérvári kirendeltsége nem is talált a korábbi nyomozásra utaló iratot”. 

(Kiemelt kép: Balog Zoltán / Facebook)