„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Róna: A NER a demokrácia tagadása

12/02/2024 17:13

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Jobbik EP-listavezetőjeként Róna Péter azzal készül Brüsszelbe, hogy az őt indító pártot valamelyik uniós pártba bejuttassa, és segítsen az önkormányzatok megerősítésében, mert ezen keresztül lehet a magyar választókat meggyőzni arról, hogy igeni van önrendelkezési joguk, ez pedig összességében hatásos válasz lehet a NER-rel szemben.

2024. február 12. Megbeszéljük-részlet (2024.02.12.) Róna Péter
16:46
00:00

Miután Novák Katalin köztársasági elnök, és Varga Judit egy időben tett bejelentést, előbbi lemondását, utóbbi a közélettől való visszavonulását jelentette be, indokoltnak tűnik a kérdés: hogyan tovább? Mire lehet számítani?

Azt már számos médium lehozta, hogy az új köztársasági elnök feladatait átmenetileg Kövér László házelnök veszi át.

"Arról próbálom meggyőzni az ellenzéki pártokat, hogy nyújtsanak be alkotmánymódosítást, hogy a köztársasági elnök szerepét a nép közvetlenül választhassa meg" – mondta a Megbeszéljük hétfői adásában Róna Péter jogász, közgazdász, egyetemi tanár. Az összellenzék egykori köztársaságielnök-jelöltje egyúttal arra kérte Orbán Viktort, hogy a köztársasági elnök kegyelmi jogát korlátozó módosítását "dobja a kukába". "Szakmai értelemben ez akkora sületlenség, amihez hasonló példát nem is tudnék felhozni a magyar – nagyon szerencsétlen – Alaptörvény történetéből" – tette hozzá.

Róna megjegyezte, a jelenlegi alaptörvényes rendszerben nem látja értelmét annak, hogy az ellenzék saját jelöltet állítson, hiszen, bár névleg a köztársasági elnök feladata a nemzet egységét megtestesíteni, valójában egyetlen párttól függ. Egy párt jelöli, választja meg és egy pártnak van bejárása hozzá. Ennek véget kell vetni.

Ha a jelenlegi törvény alapján próbálják megválasztani Novák utódját, akkor Róna arra kéri az ellenzéki pártokat, vonuljanak ki a szavazásról: "ne legyen közük hozzá". Ha így választanak államfőt, akkor láthatóan olyan pártkatona kerül a hivatalba, akinek semmilyen hitele nincs.

Azt is hozzátette, hogy amennyiben nem a hatályban lévő törvény alapján döntenének az államfő személyéről, és amennyiben újra felkérnék, Róna megtisztelve érezné magát, és elvállalná a jelölést. Hangsúlyozta, ha a nép dönt a köztársasági elnök személyéről, a megválasztott államfőnek azokat is tiszteletben kell tartania, képviselnie kell, és elszámolással tartozik, akik adott esetben nem rá szavaztak.

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik EP-listavezetőjeként hogyan látja a helyzetet Nyugaton, elmondta: "Az Orbán-rendszer hitele nemzetközi színpadon a nullával egyenlő, így annak romlását nem látom, mert ennél rosszabb nincs". Példaként emelte ki, hogy míg a legutóbbi EU-csúcson 26 tagország kormány- és államfője együtt vacsorázott, Orbán a szobájában volt, mert nem hívták meg.

Ha az ország ráébred arra a nagyon súlyos és életveszélyes helyzetre, amibe az Orbán alatt keveredett a nemzetközi porondon, jelesül, hogy kiszorult minden uniós szervezetből, pártcsaládból, akkor elképzelhető, hogy itthon is elpártolnak tőle támogatói.

Saját jelöltségéről annyit mondott, hogy elsődleges feladata az lenne, hogy a Jobbikot bejuttassa az Európai Néppártba, de attól sem zárkózik el, hogy a Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába lépjenek, amelyben ugyan vannak jelen szélsőjobboldali elemek, összességében mégsem az.

"A NER a demokrácia tagadása. És a NER-re a válasz az önkormányzatok megerősítése, úgy, hogy a magyar választók rájöjjenek, van önrendelkezési joguk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2024.02.12., hétfő 17:20
Riporter: Bolgár György