„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna: Orbán hozzájárult az EU immunrendszerének kiépítéséhez

2/02/2024 19:31

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az Európai Unió korábban nem tapasztalt egységének, konszenzusra törekvésének alapja az Orbánnal elleni fellépés "lett és lesz" – állítja Róna Péter.

2024. február 02. Megbeszéljük - részlet 24.01.02. Róna Péter
14:08
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor ugyan arról beszélt, „kiharcolta” a maga győzelmét Brüsszelben: nem hogy nem kapott minden egyes évre vétójogot a magyar miniszterelnök az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás meghosszabbításához, hanem egyenesen abban állapodtak meg, hogy két év elteltével akkor nyílik meg a projekt átdolgozásának a lehetősége, ha azt minden tagállam szükségesnek tartja, vagyis, ha úgy tetszik, a 26-ok mindegyikének vétójoga van Orbánnal szemben.

"Az Európai Unió köszönettel tartozik Orbán Viktornak. Ez az orbáni viselkedés olyan egységet hozott, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében" – mondta a Megbeszéljük pénteki adásában Róna Péter jogász, közgazdász, egyetemi tanár. Hozzátette, a 26 ország összefogott, és az EU egységének, konszenzusra törekvésének alapja az Orbánnal elleni fellépés "lett és lesz". Arra a kérdésre, hogy milyen lesz a magyar miniszterelnök történelmi megítélése, Róna kifejtette: "A helyzet az, hogy Orbán hozzájárult az Európai Unió immunrendszerének kiépítéséhez". Kialakult egy nagyon erős, határozatképes Európai Unió. 

 
Róna Péter Fotó: Klubrádió/KaLász
 

Eldöntött dolog az amerikai szankció

Annak pedig, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövete Washingtonba utazott, és ott az amerikai szenátussal, és a Szenátus Külügyi Bizottságának elnökével konzultált, Róna szerint egészen bizonyosan lesznek következményei, hiszen a Magyarországon tapasztalható korrupció miatt újabb szankciók bevezetését indítványozták.

"Ez egy eldöntött tény" – monda. Kifejtette, Pressman azért ment Washingtonba, hogy a héten megtárgyalja a kérdést az amerikai külügyminisztériumban és a Fehér Házban. Ezt követően találkozott a Szenátus Külügyi Bizottságának elnökével.

Attól függően, hogy milyen szigorítások várhatók, a vízumkényszer mellett jóval kevesebb magyar juthat ki az Egyesült Államokba, kevesebb diák mehet tanulni, nehezebbé, kevesebbek számára elérhetővé válik a munkavállalás. Másfelől a kitiltottak amerikai vagyontárgyainak elkobzásáról szól.

Azt sem tartja kizártnak, hogy ha valóra válik Orbán reménye és Trump újra elnök lesz, ezek a szankciók akár ismét lazulhatnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2024.02.02., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György