„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna: Puskaporos hangulatban várják Orbánt az EU-csúcson

29/01/2024 19:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Az Európai Unión belül a túlnyomó többségnek nagyon elege van Orbán Viktorból" – véli Róna Péter, hozzátéve, hogy nem lehet biztosan tudni, átszakad-e a gát az EU-csúcson.

2024. január 29. Megbeszéljük - részlet 24.01.29. Róna Péter
13:50
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, egy, a Financial Times által megismert dokumentumban uniós diplomaták olyan stratégiát vázolnak fel, mely kifejezetten Magyarország gazdaságának gyenge pontjait célozza, így veszélyeztetve a nemzeti valuta stabilitását, a befektetői bizalmat, valamint a foglalkoztatási szintet és a gazdasági növekedést. A lap, hogy egy újabb Orbán-vétó esetén végleg megvonhatják az összes uniós támogatást Magyarországtól.

"Egyértelmű, hogy az Európai Unión belül a túlnyomó többségnek nagyon elege van Orbán Viktorból" – modta a Megbeszéljük hétfői adásában Róna Péter közgazdász, egyetemi tanár, hozzátéve, ez annak tudható be, hogy az Unió működése veszélyeztetetté vált Orbán által. És bár nem lehet tudni, valóban elveszik-e a támogatásokat, de következményekre mindenképp számítani kell. "Ez az étlap, lehet választani" – kommentálta a műsorvezető, Bolgár György, amivel Róna egyetértett.

 
Róna Péter Fotó: Klubrádió/KaLász
 

A kérdés Róna szerint az, hogyan lehet Orbán Viktort egész addig semlegesíteni, amíg a magyar nép nem jön rá, hogy a miniszterelnök nem az ő érdekeiket képviseli. Erre Róna szerint megvannak a lehetőségek, ilyen a 7. cikkely, ezt azonban Róna nem támogatja, mert szerinte Magyarország számára létfontosságú, hogy az Európai Unió tagja maradjon.

Ehelyett olyan mechanizmust kell kidolgozni, amely megakadályozza, hogy az uniós források a cél helyett "csókosok" zsebébe folyjon be. Ilyen lehetőségnek tartja a szakember, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak uniós forrásokra. "A cél az lenne, hogy a támogatások révén Magyarország felemelkedjen, ehelyett azonban olyan abszurd marhaságokra megy el a pénz, mint a lombkoronasétány, amire az égvilágon semmi szükség nincs" – foglalta össze. Emellett az egészségügyben is lehetne hasonló közvetlen pályázati lehetőségeket biztosítani.

"A hangulat Magyarországgal szemben nagyon-nagyon puskaporos." Az uniós politikusok nagyon dühösek Róna szerint Orbánra, ezzel néz szembe a csütörtökön esedékes EU-csúcson, és nem lehet tudni, átszakad-e a gát.

Róna azt is hozzátette, már letett arról, hogy megértse Orbán Viktor tetteit, mert a magyar miniszterelnök kiszámíthatatlanul viselkedik. Teljes értelmetlennek tartja például Orbán, a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos politikáját. "Ő egy kiszámíthatatlan ember" – foglalta össze. Politikája a társadalom azon részének szól, akik csak érzelmi szinten képesek a politikához viszonyulni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2024.01.29., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György