„Klubrádió
A lényeg

A bicskei gyerekotthon volt vezetőjének egyik áldozata szívből örül Novák lemondásának, de még nem nyugodott meg

12/02/2024 14:31

| Szerző: Klubrádió

Azt szeretné, hogy a gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettese ne dolgozhasson többé gyerekekkel.

„Ma hangzott el először bocsánatkérés a bicskei üggyel összefüggésben. Ezt a gesztust nem egy hete várjuk, hanem már hosszú évek óta” – reagált Novák Katalin lemondására, és az abban elhangzottakra Pop Mert, a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatójának egyik áldozata az RTL Híradónak. Szerinte Novák Katalin lemondása, bár fontos szimbólum, nem elég. 

„Szívből örülök, hogy megtörtént, egy nagyon fontos szimbolikus üzenete van, és akár lehet egy szép kezdet, de ezt kövesse cselekedet”. Szerinte ugyanis fontos lenne, hogy ha a kegyelmi döntést nem is lehet visszavonni, a gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettese ne dolgozhasson többé gyerekekkel.

A hírműsorban megszólalt a bicskei gyerekotthon két volt pedagógusa, Schmidt Erika és Bárnai Árpád, aki annak idején feljelentést is tett a pedofil igazgató ügyében. Előbbi azt mondta, nem volt meggyőző Novák Katalin megfogalmazása, miszerint bocsánatot kér mindenkitől, „aki úgy érezhette, nem áll ki mellette”.  „Ezt nem úgy érezték, ezt tudták, ezt látták, ezt hallották” – mondta Schmidt.

Bárnai szerint pedig felemás érzés, ahogy történt ez a lemondás. Úgy véli, „addig vártak ezzel a döntéssel, amíg a társadalom felől nyomás lett. „Igazából népszerűségi kérdés lett, hogy folytatom a munkámat, vagy sem, miután szabadon engedtem egy pedofil ember bűnsegédjét” – mondta.

Mindketten azt mondják, örülnek, hogy lett következménye az elnök döntésének, mégsem elégedettek. Schmidtnek nagyon hiányzik az, hogy magyarázatot kapjon arra, miért születhetett ez a döntés. „Ha nem mondják el, az elég sokat jelent”, tette hozzá. Szerintük ha a kormány valóban komolyan veszi a gyerekek védelmét, akkor Novák Katalin lemondásával nem befejeződött, hanem elkezdődött valami.

(Kiemelt kép: Globetrotter19 / WIkimedia Commons)