„Klubrádió
A lényeg

Balog Zoltán egyetértett K. Endre kegyelmi kérvényével, de nem mond le

13/02/2024 18:27

| Szerző: Klubrádió

Támogatta, hogy K. Endre kegyelmet kapjon, de azt mondta, hibázott és ezért bocsánatot kér – a sajátjaitól, a reformátusoktól.

Balog Zoltán összehívta a református egyház espereseit, főgondokait keddre, hogy beszámoljon a kegyelmi botrányról, vagy, ahogy ő fogalmazott, "az egyházat ért támadásokat megbeszéljék, és arra választ adjanak."

A meghívottak négyötöde részt vett az ülésen, és 86 százalék bizalmat szavazott neki - jelentette be Balog Zoltán, a zsinat elnöke a kedd este közzétett videónyilatkozatában. Ezt "hálásan köszöni."

Az elnökségi tanács – négy püspök és négy főgondnok – azt kérte tőle, gondolja át, hogy közéleti szerepvállalása mennyire egyeztethető össze a zsinat lelkészi elnöki megbízatásával. Ennek a kérésnek eleget fog tenni. "Ha szükséges, kész vagyok összehívni a zsinat legfőbb törvényhozó testületünk ülését", közölte.

Azzal folytatta, tudatában van annak, hogy a támadások ezzel nem értek véget, "de egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviselésére."

"Elutasítunk minden olyan törekvést, amely egyházunkat egy olyan ügybe akarja belerángatni, melyhez semmi köze nincs. Kegyelmi kérvényekkel egyházunk egyetlen testülete sem foglalkozott, és nem is foglalkozik" – tette hozzá Balog.

"Az mindenki által tudott, hogy elnökasszonnyal régi munka- és jó emberi kapcsolatban vagyunk" – folytatta a kegyelmi ügy magyarázatát (amelynek során a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának falazó K. Endre kapott kegyelmet Novák Katalintól). Elmondta, hogy ő is tagja a lemondott köztársasági elnök 15 fős, bár csökkenő számú tanácsadó testületének. Szerinte bármilyen tanácsot ad, az csak rá tartozik, "akár tévedtem, akár nem". Hozzátette, „elnökasszony szuverenitása megkérdőjelezhetetlen", a döntést ő hozta, amit el akart mondani az ügyről, elmondta.

K. Endréről azt mondta, "vele én személyesen sohasem találkoztam". Az igazgatóhelyettes érdekében mások fordultak az államfőhöz, tehát "a kérvényt nem én nyújtottam be, nem én terjesztettem fel."

Viszont az előzetes vélemények és más információk alapján tanácsadóként egyetértett K. kegyelmi kérvényével. "Tévedtem és hibáztam" – ismerte el. Ugyanakkor azt hangsúlyozta:

"Nem azért kell bocsánatot kérnem, mert egy kegyelmet kérő ember mellé álltam (...), hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott. Ezt mélységesen sajnálom, és az enyéimtől, minden reformátustól bocsánatot kérek" – fogalmazott a püspök, korábbi emberierőforrás-miniszter.

Itt tekinthető meg a videó:

(Kiemelt kép: Balog Zoltán/Facebook)