„Klubrádió
A lényeg

A gyermekvédelem szerint arculatváltás miatt tűnt el oldalukról az ifj. Orbán Győző és a bicskei gyerekotthon kapcsolatát érintő cikk

13/02/2024 21:19

| Szerző: Klubrádió

A Media1 szerint nehezen hihető magyarázatot kaptak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól.

Ahogy arról a Media1 nyomán mi is beszámoltunk, letörölték a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) weboldaláról azt a 2016-ban készült „Ha a földhöz vágnak, újra fel kell állni” című cikket, amely arról szólt, hogy ifj. Orbán Győző (Orbán Viktor miniszterelnök testvére) és Böjte Csaba szerzetes szorosan együttműködött a Novák Katalin által kegyelemben részesített K. Endrével és a bicskei gyermekotthonnal, illetve a NIKÉ SE-vel, mivel közösen szerveztek birkózómeccseket a gyerekeknek.

A témával kapcsolatos hosszú cikk és a fotógaléria épp akkor vált elérhetetlenné, amikor a portál kérdést küldött Havasi Bertalannak, Orbán Viktor sajtófőnökének, hogy megtudják, szerepelhet-e a kormányfő testvérének, ifj. Orbán Győzőnek, illetve egy hozzá kötődő sportegyesületnek a neve a bicskei gyermekotthonhoz kapcsolódó valamely dokumentumban – tették hozzá.

Erre a Media1 további kérdéseket küldött, majd az SZGYF egyik, nevét nem vállaló munkatársa, a hivatalos sajtókapcsolati e-mail címről válaszolt nekik. Eszerint állítólagos arculatváltásra hivatkozik a Gyermekvédelem a cikk eltávolításának okaként. Ezt írták:

„Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 2023. szeptember 28-án arculatváltásba kezdett. Ennek részeként folyamatosan végzi honlapja tartalmának felülvizsgálatát, aktualizálását, az öt évnél korábban közzétett megjelenések archiválását. Válaszadásunkig 791 közzétételt archiváltunk – többek között az Ön által kérdezett írást. Amennyiben igényli, úgy természetesen rendelkezésére bocsátjuk a 2016. február 29-én közzétett „Ha a földhöz vágnak, újra fel kell állni. Hódít a birkózás a gyermekotthonokban” című közlést, melynek hozzáférhetőségét – az előzőekre tekintettel – honlapunkon nem állítjuk vissza.”

A portál ezek után arról kérdezett egy újabb üzenetben, hogy miért éppen a miniszterelnök sajtósának küldött kérdéssel egyidőben vált elérhetetlenné az írás az állítólag már tavaly óta tartó arculatváltás miatt, illetve megkérdezték azt is, hogy egy arculatváltás miatt miért is kellene cikkeket elérhetetlenné tenni, de erre egyelőre nem válaszolt nekik a szervezet.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)