„Klubrádió
Reggeli gyors

Antoni Rita: Novák és Varga pártkatonák, nem bábok

13/02/2024 07:31

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár Novák Katalin és Varga Judit nem önállóan döntöttek úgy, hogy megkegyelmeznek K. Endrének, ez nem jelenti azt, hogy passzív áldozatokként velük vitették el a balhét – véli Antoni Rita. A Nőkért Egyesület elnöke szerint mindkét politikus pontosan tisztában volt a játékszabályokkal, és azokat betartva jutottak előre, majd áldozták fel őket.

2024. február 12. Reggeli gyors - részlet 24.02.12. Antoni Rita
09:18
00:00

A péntek estére a Sándor-palota elé szervezett tüntetésen felszólalt Antoni Rita is. A Nőkért Egyesület elnöke a Novák Katalin kegyelmi ügye elleni tiltakozáson azt mondta, Novák és magyar állam szembeköpte a magyar szülőket és gyerekeket.

Novák Katalin és Varga Judit lemondásával, és az esetből levonható tanulságokkal kapcsolatban a Klubrádió is megkérdezte Antonit.

"Vannak, akik szerint feministaként most szomorúnak kell lennem, hiszen két magas pozíciót betöltő nő távozott a politikából egy olyan országban, ahol a nők közéleti részvétele így is alacsony, viszont úgy gondolom, hogy Novák Katalin és Varga Judit nem a nőket képviselték, hanem a pártjukat és önmagukat" – mondta, hozzátéve, hogy a K. Endrének – a bicskei gyermekotthonban évekkel ezelőtt történt pedofilbotrányban érintett igazgatóhelyettesnek adott kegyelemmel sem a nőket sározták be.

Vannak szerinte is olyanok, akik szerint a Fideszben majd azt a következtetést vonják le az eset kapcsán, hogy nem érdemes nőket szerepeltetni a politikában, de ez Antoni véleménye szerint csak akkor állná meg a helyét, hogy ha egy politikus bukása esetén – aki történetesen férfi – ugyanezt a következtetést vonnák le.

Abban is egészen biztos, hogy Novák és Varga nem önállóan hozták meg a döntést, hogy jóváhagyják a kegyelmet. Erre szerinte egyre több jel mutat, de ez nem jelenti azt, hogy passzív áldozatokként velük vitették el a balhét. "Az biztos, hogy ők pártkatonák, de nem bábok abban az értelemben, hogy a kezdettől fogva tudták, mik a játékszabályok, és azokat betartva haladtak felfelé a ranglétrán és bárkit az út szélén hagytak eközben" – foglalta össze, hozzátéve, hogy stréberként képviselték a pártideológiát, de semmit nem tettek nőkért. Szerepük egyszerű volt, feláldozhatók voltak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Antoni Ritával
2024.02.12., hétfő 8:10
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János