„Támogassa
A lényeg

Tüntetés: "Novák Katalin döntésével az áldozatokat köpte szembe"

9/02/2024 18:41

| Szerző: Klubrádió

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szerint Novák Katalin és magyar állam szembeköpte a magyar szülőket és gyerekeket. A tüntetők azt követelik, hogy Novák és Varga Judit távozzon a közéletből.

Este hat órára érkeztek meg a Novák Katalin kegyelmi ügye ellen tiltakozó tüntetés résztvevői a Sándor-palota elé, ahol beszédek kezdődtek. A tömeg közben azt skandálta, hogy "Írd alá Kata a lemondásodat!", "Mocskos Fidesz!" és "Tolvaj Fidesz!".

Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője szólalt fel először, ismertette K. Endre ügyét, közben megjegyezte, hogy a pénteki tüntetés témája pártokon felül áll, ezért arra kéri a demonstráló civileket, hogy akinél civil szervezet zászlója van, emelje magasba.

„Novák Katalin ezzel a döntésével az áldozatait köpte szembe. Az igazságos világba vetett hitünket ingatta meg. Novák azt az igazságot kérdőjelezte meg, hogy gyerekeket nem bántunk, soha, semmilyen körülmények között” – mondta, majd egy perc néma csendet kért a tömegtől a további beszédek előtt.

 
Fotó: Pálinkás János / Klubdrádió
 

A következő felszólaló Pető Attila volt, aki kiskorúként papi molesztálás áldozata lett, végül a bíróság őt ítélte el jogerősen. Az ítélet szerint Pető Attila "zaklatta" az egyház tagjait, amikor megpróbált választ kapni arra, hogy az egyház hogyan jár el az őt zaklató pap ügyében. Pető miután felment a színpadra, arra kérte a tüntetőket, hogy a zászlók lobogtatása helyett a világító mobiltelefonjaikat tartsák a magasba, mert, mint mondja, ennyit megérdemelnek az áldozatok.

„Szerencsés ember vagyok, ha féltem, a szüleim megvédtek. Vannak olyanok, akiknek sajnos nem ez jut, vannak, akik gyermekotthonban nőnek fel. Az ő boldog gyermekkorukért a magyar állam felel, a bicskei gyermekotthon lakóit viszont elárulta a magyar állam” – mondta a következő felszólaló, Ésik Sándor, a Diétás Magyar Múzsa alapítója, aki kitért arra is, hogy az egyik áldozat később öngyilkos lett. Az ő halála pedig azoknak a lelkén szárad, akik megpróbálták eltussolni ezt az ügyet.

Arra kérte a tömeget, hogy aki hozott magával plüssállatot – ahogy a szervezők kérték – tegye le a Sándor-palota elé, de előtte készítsenek egy fényképet és tegyék közzé "elárult gyerekek" hashtaggel. „Ugye a gyerekbántalmazást nem fogjuk megszokni, ugye nem?”. Ésik Sándor az alkotmánymódosítással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "miniszterelnök úr, ezt nem az alkotmányba kell beleírni, ez egy jó érzésű embernek a szívébe van beleírva!"

 
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke közölte: "Nincs még egy olyan bűncselekmény, amelynek elítélése mögött akkora társadalmi – világnézettől független – elutasítás állna, mint a gyermekbántalmazás". "Ez a gyermekvédelem?" – kérdezte Antoni, aki szerint Novák Katalin és magyar állam szembeköpte a magyar szülőket és gyerekeket. Szerinte a mostani alkotmánymódosítás nem elégséges megoldás ebben a helyzetben. Olyan megoldás kellene, ami a mostani kegyelmi döntést is befolyásolja.

Antoni Rita a színpadról azt üzente Nováknak, hogy egyszer próbálja ki, hogy milyen független, önálló nőnek lenni és nem olyannak, akinek a döntéseit befolyásolják. Orbánnak pedig azt üzente, hogy ne bújjon el a saját gyermekei és unokái mögé.

Eközben az M1-en: „A demonstráció egyik szervezője a Soros-György (sic!) által is támogatott aHang, amely szerint megbocsáthatatlan, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthonban történtekkel kapcsolatban elítélt férfinak”.

(forrás: hvg.hu)