„Klubrádió
A lényeg

Novák Katalin lemondásáért tüntetnek Budapesten

9/02/2024 17:00

| Szerző: Klubrádió

Megkezdődött a tüntetés Budapesten a Belügy előtt, ahol Novák Katalin kegyelmi ügye ellen tiltakoznak.

Tüntetés kezdődött Budapesten péntek délután négykor Novák Katalin lemondását követelve a botrányos kegyelmi ügye miatt. A megmozdulást az Országos Közös Akarat szervezte, de a DK előre jelezte, hogy csatlakozik. Az a terv, hogy a tüntetők a Belügyminisztérium Széchenyi téri épülete elől vonulnak fel a Sándor-palotához, ahol csatlakoznak a Momentum tüntetéséhez. Tudósítónk szerint négykor több mint ötszázan gyűltek össze, minden korosztályból vegyesen. Volt olyan transzparens, amely szerint "Novák Katalin a pedofilok védőszentje", egy másik táblán pedig a Fidesz-fülbevalós Novák Katalin látható, fölötte a "Közvetlen elnökválasztást!" felirattal. Többen pártzászlókkal érkeztek (MSZP, DK, Párbeszéd). 

Simkó Edit pedagógus a BM előtt azt mondta: „Mindent meghosszabbítanak Bicskéig, most elértek mindent, ez legyen a végállomás”. Szerinte Novák a legkiszolgáltatottabb gyerekektől vette el a védelem lehetőséget. „Volt mersze kedélyesen mosolyogni a pápával, miközben pontosan tudta, hogy mit tett. A mostani megrendülése pedig csak annak szól, hogy kiderült, nem is érti, miért lenne morális követelmény indoklást adni" – fogalmazott Simkó.

Úgy véli, hogy Orbán alkotmánymódosítással magyarázná a magyarázhatatlant. "Ezt ugyanaz a kéz fogja aláírni, aki felmentette a bűnöst?" – tette fel a kérdést Simkó.

A beszéd alatt folyamatosan gyűlt a tömeg, a hvg.hu tudósítása szerint öt óra körül nagyjából kétezren voltak kint. Simkó Edit azt mondta, a jogalkotás rég elszakadt a moráltól. A pedagógus úgy látja, hogy egészségügyről és oktatásról még lehetett sumákolni, de ez már „a legelemibb ösztönökre hatott, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.” – fogalmazott. "Történelmi bűn, hogy Novák és Varga ezt az ügyet anyaként követték el" – zárta beszédét Simkó.

 
tüntetők a Lánchídon, kép: hallgatónktól
 

"Sanyi bácsinak és a nyomozóknak" is van még dolga az ügyben, ezért jöttek a "Pintér-palota" elé – mondta Kiss Gergő, az Egységes Diákfront elnökségi tagja. A miniszterelnök tegnapi videós bejelentésére utalva azt a kérdést tette fel, hogy Orbán Viktor miért csak akkor olyan harcos, amikor a saját gyerekeiről van szó? Mások, az árva gyerekek miért nem olyan fontosak? Úgy fogalmazott, hogy Orbán beosztottjai kergettek öngyilkosságba egy érintett gyereket és tettek ki szenvedésnek sok másikat.

"Orbán takarodj, Novák takarodj!" – üzente a színpadról, majd a tömeg Nováknak címezve azt kiabálta, hogy "szégyelld magad!" Kiss Gergő végül közölte, hogy a menet elindul a Sándor-palota felé a Lánchídon keresztül. Útközben zúgott a "Mocskos Fidesz!" és az is, hogy "A pedofília nem gyermekvédelem". Képeinken a kezdés előtti állapotok a Várban:

Novák Katalin eközben Katarba ment a vizes vb-re.