„Köszönjük,
A lényeg

Orbán alkotmánymódosítással reagált Novák kegyelmi ügyére

8/02/2024 16:01

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor közölte: alkotmánymódosítást nyújt be, hogy senki ne kaphasson kegyelmet kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén.

„Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem, ez a személyes meggyőződésem. Kialakult egy vita, az elnöki kegyelem jogköréről. De itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni, világos, egyértelmű döntéssel. Nekem is van öt gyermekem és hat unokám, ha valakik hozzányúlnának, az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe kell vágni. Ezért egyértelmű helyzetet kell teremteni.

A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az illető kegyelmet kaphasson. Ideje rendezni ezt a kérdést” – közölte a videóban a miniszterelnök.

Videójában Novák Katalin és Varga Judit volt igazságügy-miniszter esetleges felelősségét nem hozta szóba, sőt, nevüket sem említette.

Botrány lett Novák Katalin kegyelmi döntéséből: a köztársasági elnök a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat, erre reagált most Orbán Viktor.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)