„Klubrádió
Reggeli gyors

Kádár András: Kimosta Novák a pedofilügyben falazó igazgatóhelyettest

5/02/2024 12:11

| Szerző: Klubrádió

Az igazságügyi miniszter, aki ekkor Varga Judit volt, ellenjegyezte azt az elnöki kegyelmet, amelyet Novák Katalin a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének adott. A kormány, ami a gyermekvédelmet tűzte zászlajára, könyveket fóliáztat, simán hozzájárul egy olyan ember büntetésének eltörléséhez, aki éveken keresztül eltusolta, hogy a felettese gyermekeket abuzál. A foglalkozástól eltiltás alól és a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól is mentesítették ezt a férfit, ami azt jelenti, hogy most elhelyezkedhetne a gyerekvédelemben vagy bármilyen formában foglalkozhat gyerekekkel. Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke volt a Reggeli gyorsban.

2024. február 05. Reggeli gyors - részlet 24.02.05. Kádár András Kristóf
08:13
00:00

"Ez az ügy különösen felháborító és rávilágít olyan problémákra, amik a kegyelem intézményével kapcsolatban felhozhatók - mondta Kádár András Kristóf. - A büntetőjognak van egy ilyen társadalomnevelő funkciója, egy speciálprevenciós funkciója, vagyis az elkövetőt elrettenti a későbbi bűnelkövetéstől, és van egy általános generációs funkciója is, amivel a társadalomnak jelez. Ezzel a generált prevenciós funkcióval mehet szembe az, hogyha az emberek nem értik, hogy miért kegyelmez valakinek és miért nem kegyelmez másoknak. Nyilván vannak olyan helyzetek, amikor vannak méltányolható egyéni körülmények, hogy miért ne legyen indokolva. Ez nem ilyen."

A napokban derült ki, hogy Novák Katalin a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének adott kegyelmet, akit kényszerítés és vesztegetés miatt ítéltek el abban az ügyben, amelyben a volt igazgató 8 évet kapott kiskorúak szexuális zaklatásáért. A helyettes a vád szerint tisztában volt azzal, hogy mi történik a gyerekekkel, és az egyik áldozat nevében hamis vallomást írt. Az igazgatóhelyettest 3 év négy hónapra ítélték el. Az igazgató legalább tíz, gondozására bízott kisfiút zaklatott és kényszerített orális szexre éveken át.

A társadalom megérdemelne egy magyarázatot Kádár szerint. "Ami különösen elképesztő az ügyben, és teljesen felfoghatatlan, az az, hogy mentesítették a foglalkozástól való eltiltás alól is, illetve Novák Katalin mentesítette, illetve büntetett előélethez fűződő hátrányok alól - tette hozzá. - Tehát miután kijött a börtönből, akár el is helyezkedhetett újra a gyerekvédelemben, vagy olyan pozícióban, ahol gyerekekkel foglalkozhat. A bíróság eltiltotta a foglalkozás gyakorlásától, a köztársasági elnök meg megtehette volna, hogy csak a börtönből engedi ki, de a büntetésnek ezt a részét fenntartja. Ez az ember most simán kaphat egy erkölcsi bizonyítványt, ha kér. Hála az elnöki kegyelemnek."

Varga Judit igazságügyi miniszterként ellenjegyezte ezt a döntést: "tehát ebben nemcsak a köztársasági elnöknek, hanem a kormánynak is felelőssége van". Mint emlékeztetett "Dávid Ibolya volt az, aki annak idején Kunos Péter bankár esetében a Göncz Árpád által adott kegyelmet nem jegyezte ellen, tehát van annak előzménye, hogy bizonyos esetekben az igazságügyi miniszter szembemegy egy ilyen döntéssel. Úgyhogy itt közös felelőssége van a köztársasági elnöknek, meg annak a kormánynak, amely ugye a gyerekvédelem zászlaja alatt könyveket fóliáztat és óvja, védi a gyerekeket attól, hogy mondjuk szexuális felvilágosítást kapjanak."

"A mentesítő körülmények a börtönben tanúsított jó magaviseletről, a korábbi érdemekről, az idős szülőkről szólnak - tette hozzá. - Ezek a börtönpopuláció elég jelentős hányadára elmondhatók. Ilyen körülmények alapján szerintem több ezer embert lehetne most kegyelemben részesíteni, azt Novák Katalinnak meg kellene magyaráznia, hogy ebben az esetben miért járt el így, ha azokban az esetekben nem teszi."

Merő véletlen, mondta még el Kádár, hogy ebben az esetben egyáltalán fény derült az ügyre, a köztársasági elnöknek nincs nyilvánosságra hozási, indoklási kötelezettsége. 2023 áprilisában született meg a döntés, és csak most egy bírósági döntés nyilvánosságra hozása kapcsán derült ki, hogy ez az ember nem egyszerűen szabadult, hanem mindenfajta hátrányos következmény alól is mentesült.

Reggeli gyors: interjú Kádár András Kristóffal
2024.02.05., hétfő 8:10
Riporter: Szénási Sándor