„Köszönjük,
Publicisztika
Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete
Publicisztika

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete

Lélegzetvételhez csak akkor jutottam, mikor elment mellettem valaki. Ilyenkor három másodpercig hidegnek éreztem a teste által kavart légmozgást. Ilyen lehet a pokol – gondoltam. Megfősz a saját levedben, miközben érzed a szellemek jéghideg áthúzását.

Kegyelmes asszony – Dési János jegyzete

5/02/2024 18:00

| Szerző: Dési János

Egy pedofilsegítő kiengedése mégiscsak magyarázatra szorul.

2024. február 05. Esti gyors-részlet (2024.02.05. Dési János jegyzete)
04:01
00:00
Beszéljünk egy kicsit a pedofil bűntársnak kegyelmet adó fideszes köztársasági elnök szép akciójáról, amely valóban új árnyalatot ad az úgynevezett gyerekvédelemnek és pedofilok elleni kíméletlen hadjáratnak. És persze az Orbán-kormány igazságügyi miniszteréről, aki ezt a kegyelmi aktát ellenjegyezte. Miután az én érzelmi intelligenciám is felettébb magas, ezért nem mondom azt első indulatból, amit gondolok, mert az tele lenne bizony csúnya szavakkal, állati nemi szervekre utaló kifejezésekkel, de még a fideszes köztársasági elnök felmenőire tett megjegyzésekkel is, ami tudom, hogy méltatlan lenne. Végülis, hogy a Fidesz és csatolt részei mindig mindenben lelkesen hazudnak (és ahol lehet lopnak, és sokfelé lehet), az egyáltalán nem újdonság. Az, hogy a „pedofilok” elleni fellépés ürügyén a melegek ellen uszítanak, aljasság; dehát az oszd meg és uralkodj elvét legalább megtanulták valahol. Sokat idézik Bibó Istvánt a demokráciáról, tegyük most mi is ezt: „A demokratizmus elsősorban a kormányzással szemben való erkölcsi igények megnövekedését jelenti”.

Vagyis, ha nincs demokrácia, merthogy jelentős részben tovaillant már, akkor erkölcsi igényeink sem lehetnek a hatalommal kapcsolatban. Ahol jogerősen sokszorosan elítélt nyilaskás (Andrassew Iván kifejezése) terroristákat részesítenek elnöki kegyelemben, ott azért sok jóra nem érdemes számítani.

De ezt legalább még a maga cinikus, számító módján lehet érteni. Eljőhet olyan idő, amikor nem baj, ha akadnak kéznél szabadcsapatok, akik el tudják verni a nekik nem tetszőket (Csintalan Sándor erről sokat tudna mesélni), értenek a bombavetéshez és a többi. És azt is jó látniuk, hogy a normális emberek megborzonganak és felháborodnak. Különben is: világ nyilaskásai egyesüljetek, a Fidesz nyilaskás tagozata pedig külön örül.

De ez a pedofilsegítő kiengedése (neve ma már az interneten két kattintással megtalálható, ha valakit érdekel) azért mégiscsak magyarázatra szorul. Azt még el tudom képzelni, hogy onnan nézve ez nem egy aljas ember törvénytelen mentegetésében résztvevő valaki, hanem egy erdélyi származású, derék tornatanár, aki lelkesedik a fociért és az Orbán-féle Puskás fociakadémia körül is sertepertél.

De mégiscsak az a helyzet, hogy egy gyerekotthon vezetője a gondjaira bízott, kiszolgáltatott, sokszor korlátozott értelmi képességű gyerekek közül vadászott le magának szexuális áldozatokat, akadt köztük alig tízéves. Évekig folyt ez, majd amikor kezdett kiderülni az egész förtelem, a most szabadon engedett, focit kedvelő tornatanár hősünk, visszaélve nevelői tekintélyével; azzal, hogy a fiatalok tudták, ki vannak neki szolgáltatva, közreműködött abban, hogy eltusolják ezt az egészet, és az otthonigazgató nyugodtan tehesse tönkre amúgy is nehéz sorsú gyerekek életét továbbra is.

Amúgy megnéztem, Novák Katalinnak tekintélyes 16 fős tanácsadó testülete van, akad benne akadémikus, költő, sportoló, püspök, és a többi. Ma ugyan még nem ellenőrizem az MTI híradását, tehát bocs, ha lemaradtam valamiről, de nem hallottam, hogy bármelyikük lemondott volna erről az immár minden szempontból kínossá vált posztról.

Ma könyveket kell lefóliázni, mert háromfülű nyúl szerepel benne; a 18 éven aluliakat kitiltják a könyvesboltok egy részéből, állami fogdmegek colstokkal méricskélik, hogy nincs-e a könyvesbolt 200 méteres hatókörében iskola vagy templom, mert akkor aztán jaj neked, könyvesbolt; közben megint egy jogerősen elítélt, felettébb undorító ügyben részt vett valakinek ad kegyelmet Novák Katalin egykori családügyi államtitkár, akinek eddigi politikai pályafutása során egyetlen eredeti gondolata támadt: a fideszes fülbevaló.

Nyilas terrorista, pedofil ügyben elítélt – ki lesz a következő?

Dési János jegyzete a 2024. február 5-i Esti gyors adásában hangzott el.
Címlapi fotó: Novák Katalin aláír. (forrása)