„Klubrádió
Publicisztika
Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete

Nagytekintetű miniszterelnök úr, Ön egy kisujjnyi erkölcsi tartást nagyít fel ember méretűvé, hogy ezzel egy újabb trükköt produkáljon, hátha beveszi a többség. Egy kisujjnyi igazságot szokott ön óriásplakáttá, vagy hangos nemzeti szózattá nagyítani, de ezúttal melléfogott.

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete

Hirtelen kiderül, hogy a tejszőke ukrán kislány gondnélküli iskolai beilleszkedéséről szóló film jó szándékú megtévesztés, az ukrán és a lengyel nyelv egyáltalán nincs olyan közel egymáshoz. A napi konfliktusok száma nő, a lengyel állammal szemben is, amely nem engedélyezi, vagy legalábbis az elmúlt évben még nem engedélyezte az abortuszt az ukrán nőknek sem, holott ők nyilvánvalóan nem lengyel állampolgárok.

Navalnij elrabolt holtteste – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Navalnij elrabolt holtteste – Kárpáti Iván jegyzete

A világnak az a része, amihez mi egyelőre még hivatalosan tartozunk, elítéli a putyini szörnyállam brutalitását és cinizmusát. Orbán Viktor, aki egykor a kivégzett és titokban elföldelt Nagy Imre felravatalozott koporsója mellől szónokolt, most hallgat. Elárulta önmagát is.

Odakint most történt valami komoly – Dési János jegyzete
Publicisztika

Odakint most történt valami komoly

Kiderült, amit régóta sejtettünk, hogy csak korlátozottan igaz az, hogy miután az állami propaganda elzárja az emberekhez való elérés útjait, nem nagyon lehet semmit sem csinálni. Dehogynem. Tessék csak! Igenis lehet, csak a módján kell kicsit gondolkodni.

Mit mond a vezér? - Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Mit mond a vezér? - Rózsa Péter jegyzete

Migránsveszély, Covid járvány, Oroszország Ukrajna elleni háborúja, miegyebek okán lassan tíz éve rendkívüli állapotra hivatkozva rendeleti kormányzást vezetett be. De mit szól, ha egyáltalán szóba meri hozni, hogy most nem kreált, kitalált ellenségek, és ügyek, hanem saját rendszerének emberei és sötét dolgai jönnek szembe.

Tüntetni fáj, tüntetni minek, tüntetni kell, tüntetni jó – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Tüntetni fáj, tüntetni minek, tüntetni kell, tüntetni jó

Tüntetni minek, ha a végén elviszi a show-t valami aktivista vagy ellenzéki politikus, a végén már egész másról van szó, mint amiért eredetileg több tízezren haragudtatok, a kormány pedig, hiába kiabálod, hogy mondjon le, hogy szabad oktatás, hogy ne üldözzék el a CEU-t, hogy ne rúgják ki a tanárodat, a végén aztán nem csinál semmit.

A mosodások – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

A mosodások – Szénási Sándor jegyzete

Bocsánatot azonban Balogh Zoltán csak a reformátusoktól kér, az áldozatoktól azonban egyáltalán nem, talán mert katolikusok is akadhatnak köztük, pláne kereszteletlenek, akik amúgy is méltatlanok a figyelemre, tán a gondoskodásra is.

Kegyelmes asszony – Dési János jegyzete

5/02/2024 18:00

| Szerző: Dési János

Egy pedofilsegítő kiengedése mégiscsak magyarázatra szorul.

2024. február 05. Esti gyors-részlet (2024.02.05. Dési János jegyzete)
04:01
00:00
Beszéljünk egy kicsit a pedofil bűntársnak kegyelmet adó fideszes köztársasági elnök szép akciójáról, amely valóban új árnyalatot ad az úgynevezett gyerekvédelemnek és pedofilok elleni kíméletlen hadjáratnak. És persze az Orbán-kormány igazságügyi miniszteréről, aki ezt a kegyelmi aktát ellenjegyezte. Miután az én érzelmi intelligenciám is felettébb magas, ezért nem mondom azt első indulatból, amit gondolok, mert az tele lenne bizony csúnya szavakkal, állati nemi szervekre utaló kifejezésekkel, de még a fideszes köztársasági elnök felmenőire tett megjegyzésekkel is, ami tudom, hogy méltatlan lenne. Végülis, hogy a Fidesz és csatolt részei mindig mindenben lelkesen hazudnak (és ahol lehet lopnak, és sokfelé lehet), az egyáltalán nem újdonság. Az, hogy a „pedofilok” elleni fellépés ürügyén a melegek ellen uszítanak, aljasság; dehát az oszd meg és uralkodj elvét legalább megtanulták valahol. Sokat idézik Bibó Istvánt a demokráciáról, tegyük most mi is ezt: „A demokratizmus elsősorban a kormányzással szemben való erkölcsi igények megnövekedését jelenti”.

Vagyis, ha nincs demokrácia, merthogy jelentős részben tovaillant már, akkor erkölcsi igényeink sem lehetnek a hatalommal kapcsolatban. Ahol jogerősen sokszorosan elítélt nyilaskás (Andrassew Iván kifejezése) terroristákat részesítenek elnöki kegyelemben, ott azért sok jóra nem érdemes számítani.

De ezt legalább még a maga cinikus, számító módján lehet érteni. Eljőhet olyan idő, amikor nem baj, ha akadnak kéznél szabadcsapatok, akik el tudják verni a nekik nem tetszőket (Csintalan Sándor erről sokat tudna mesélni), értenek a bombavetéshez és a többi. És azt is jó látniuk, hogy a normális emberek megborzonganak és felháborodnak. Különben is: világ nyilaskásai egyesüljetek, a Fidesz nyilaskás tagozata pedig külön örül.

De ez a pedofilsegítő kiengedése (neve ma már az interneten két kattintással megtalálható, ha valakit érdekel) azért mégiscsak magyarázatra szorul. Azt még el tudom képzelni, hogy onnan nézve ez nem egy aljas ember törvénytelen mentegetésében résztvevő valaki, hanem egy erdélyi származású, derék tornatanár, aki lelkesedik a fociért és az Orbán-féle Puskás fociakadémia körül is sertepertél.

De mégiscsak az a helyzet, hogy egy gyerekotthon vezetője a gondjaira bízott, kiszolgáltatott, sokszor korlátozott értelmi képességű gyerekek közül vadászott le magának szexuális áldozatokat, akadt köztük alig tízéves. Évekig folyt ez, majd amikor kezdett kiderülni az egész förtelem, a most szabadon engedett, focit kedvelő tornatanár hősünk, visszaélve nevelői tekintélyével; azzal, hogy a fiatalok tudták, ki vannak neki szolgáltatva, közreműködött abban, hogy eltusolják ezt az egészet, és az otthonigazgató nyugodtan tehesse tönkre amúgy is nehéz sorsú gyerekek életét továbbra is.

Amúgy megnéztem, Novák Katalinnak tekintélyes 16 fős tanácsadó testülete van, akad benne akadémikus, költő, sportoló, püspök, és a többi. Ma ugyan még nem ellenőrizem az MTI híradását, tehát bocs, ha lemaradtam valamiről, de nem hallottam, hogy bármelyikük lemondott volna erről az immár minden szempontból kínossá vált posztról.

Ma könyveket kell lefóliázni, mert háromfülű nyúl szerepel benne; a 18 éven aluliakat kitiltják a könyvesboltok egy részéből, állami fogdmegek colstokkal méricskélik, hogy nincs-e a könyvesbolt 200 méteres hatókörében iskola vagy templom, mert akkor aztán jaj neked, könyvesbolt; közben megint egy jogerősen elítélt, felettébb undorító ügyben részt vett valakinek ad kegyelmet Novák Katalin egykori családügyi államtitkár, akinek eddigi politikai pályafutása során egyetlen eredeti gondolata támadt: a fideszes fülbevaló.

Nyilas terrorista, pedofil ügyben elítélt – ki lesz a következő?

Dési János jegyzete a 2024. február 5-i Esti gyors adásában hangzott el.
Címlapi fotó: Novák Katalin aláír. (forrása)