„Köszönjük,
A lényeg

Kálmán Olga levelet írt Ferenc pápának arról, hogy kinek adott kegyelmet Novák Katalin

4/02/2024 19:26

| Szerző: Klubrádió

Levelet írt Ferenc pápának Kálmán Olga, a DK országgyűlési képviselője, hogy tájékoztassa a katolikus egyházfőt arról, hogy "az ő nevét, az ő látogatását felhasználva" a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak adott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök.

Kálmán Olga elmondta a videóban, hogy azért küldte el a levelet, mert tájékoztatni szeretné az esetről Ferenc pápát, akinek várja válaszát. Szerinte „semmiféle bűn szolgálatában, annak leplezésében nem lehet Jézus szolgálójának nevét felhasználni.” Íme a DK-s politikus videója:

Az ügy előzménye, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon molesztálásokért jogerősen elítélt egykori igazgatója, V. János helyettesének és bűnsegédjének, akit három év négy hónapra ítéltek, többek között azért, mert az igazgatóval együtt megpróbálta rábírni az egyik gyereket, hogy vonja vissza vallomását.

Novák 2023 április 27-én döntött a kegyelemről, 21 másik mellett, ami rekordnak számít. De nem minden nevet hoztak nyilvánosságra, és talán sose derül ki ez a döntés, ha az érintett a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan nem próbálkozik harmadfokon is megtámadni a börtönbüntetését.

A Sándor-palota aznapi közleményében az állt, hogy „a pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet” – idézi fel a 444.hu.

A Momentum "Pedofilvédő Novák Katalin" feliratú molinóval tiltakozott a döntés ellen a köztársasági elnök hivatalánál vasárnap.