„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Kuncze: Van még egy szereplője Novák Katalin kegyelmi ügyének

7/02/2024 21:55

| Szerző: Klubrádió

Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil korábbi igazgatóját fedező egykori helyettesnek; Kuncze Gábor volt belügyminiszter szerint van még egy szereplője ennek az ügynek, csak őt nem ismerjük. Az a valaki, aki elintézte a házi őrizetet, aki megírta a kegyelmi kérvényt, aki az egészet keresztülnyomta az igazságügyi miniszteren és a köztársasági elnökön; ezt mozgatni kellett a háttérből.  

2024. február 07. Megbeszéljük / részlet, Kuncze Gábor (24.02.07.)
15:43
00:00
Botrány lett Novák Katalin kegyelmi döntéséből: a köztársasági elnök a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat.

Kuncze Gábor volt belügyminisztert kérdeztük erről a Megbeszéljük adásában, aki azt mondta, valószínűleg mérföldkőhöz érkeztünk, „ők meg pláne”. A kormány sokat dicsért kommunikációs gépezete szemmel láthatóan egyszerűen becsődölt. Először napokig hallgattak, utána pedig a korábbi gyakorlatnak megfelelően visszatámadtak „meglehetősen ócska szövegekkel” – tette hozzá. Egyelőre nem találták meg a megoldást erre.

Ugyanis itt nem csak arról van szó, hogy valaki segített eltussolni pedofil bűncselekményeket, és őt a bíróság elítélte. Hanem már az is érthetetlen, hogy kerülhetett házi őrizetbe az illető a büntetés végrehajtása közben, itt valami információ hiányzik nekünk. Ha az illető letölti a büntetését, és utána hazamegy, akkor nincs semmi probléma, elkövetett valamit és megbűnhődött érte. De így mentesült minden következmény alól, ráadásul otthon ücsörgött a saját lakásában egy ilyen súlyú bűncselekményt követően.

Szerinte tehát van még egy szereplője ennek az ügynek, csak őt nem ismerjük. Az a valaki, aki például ezt elintézte. Ráadásul K. Endre azt mondta, nem ő töltötte ki a kegyelmi kérvényt – akkor ki? És ki az, aki az igazságügyi miniszteren és a köztársasági elnökön is átviszi az ügyet? – tette fel a kérdéseket. Ezt a korábbi politikus szerint valakinek mozgatnia kellett a háttérből, mert nem igaz, hogy Varga Judit és Novák Katalin szakértői környezete sem vette észre azt az őrületes csapdát, hogy itt nemcsak egy felháborító bűncselekménysorozat mentegetőjéről van szó, hanem a Fidesz elmúlt évekbeli politikájának lényegére ütöttek hatalmas hézagot.

Kuncze Gábor hangsúlyozta, a gyerekmolesztálási ügyben az is fontos szempont, hogy ezeknek a gyerekeknek nincs családjuk, a gyerekotthon az otthonuk, egy részük valószínűleg az igazgatót és a helyettesét tekinti szülőnek, akiknek teljesen ki voltak szolgáltatva; az igazgató visszaélt a helyzetével, az említett helyettes pedig takargatta a bűncselekményt. Vajon a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter komolyan vette Orbán Viktor szavait arról, hogy „ne azt figyeljék, amit mondok, hanem azt, amit csinálok”? – kérdezte.

 
Kuncze Gábor
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

Úgy folytatta: a köztársasági elnök politikai felelősséget nem visel, de ő a legfőbb közjogi méltóság, aki „ezzel a méltóságát már elveszítette”. Képzeljük el, ha ellátogat egy iskolába, ez a téma újra és újra elő fog kerülni. A volt igazságügyi miniszternek van politikai felelőssége, ő ugyan már nem tölti be ezt a posztot, de őt akarja kiküldeni a Fidesz Brüsszelbe. Vajon azt gondolják, hogy az Európai Unióban ezt nem kérdezik meg tőle? – hívta fel a figyelmet Kuncze Gábor. Szerinte ha Novák Katalin kiállt volna, hogy hibázott, nem volt elég körültekintő, elnézést kér az talán enyhíthetett volna a helyzeten, de nem ezt tette.

Ha egyikükkel sem történik semmi, ami lehetséges, hiszen Magyarország következmények nélküli ország, akkor a Fidesz ezt az egészet magára fogja rántani. És ezen nem lehet olyan „miniszterelnöki hadovákkal” túllendülni, hogy „kimentem kávézni és lám, miket csináltak ezek addig”. Ez az ügy nem maradhat következmények nélkül, vagy személyi, vagy politikai értelemben – vélekedett a korábbi belügyminiszter.

Megismételte: van egy szereplő, akinek a nevét még nem mondta ki senki. Arról is beszélt, hogy lehetnek olyanok, akik részt vettek ebben a folyamatban és jó érzésből vagy sértettségből elmondják, mi történt. Szerinte Novák Katalint nem fogják lemondatni, Varga Judit esetében viszont a bukás már megtörtént, vele el lehet vitetni még egy balhét, hogy szép csendben, „koncepcióváltás” miatt mégse őt teszik meg listavezetőnek, aztán „majd felbukkan valahol például nagykövetként”.

A korábbi miniszter volt férje például azt mondta, vállalni kell a felelősséget és bocsánatot kell kérni. De szerinte utóbbit nem nagyon látjuk majd, a Fidesz még durvábban támad vissza kitalált dolgokkal. „Az a csúcs”, hogy az eltérített pedofiltörvényt meg nem szavazó ellenzéket pedofilozzák, miközben ők a pedofil bűncselekmények szigorával egyetértettek volna, azon háborodták fel, hogy összemosták ezzel az üggyel a homoszexualitást és a genderkérdést.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. február 7., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György