„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Bárándy Péter: Az igazságügyi miniszter ellenjegyzése nélkül nincs elnöki kegyelem

5/02/2024 18:57

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A köztársasági elnöknek és az igazságügyi miniszternek is kötelessége alaposan ismerni egy kegyelmi kérelemhez kapcsolódó információkat, a miniszter ellenjegyzése nélkül pedig az elnök nem adhat kegyelmet - mondta Bárándy Péter, volt igazságügyi miniszter a Megbeszéljük című műsorban.

2024. február 05. Megbeszéljük-részlet (2024.02.05.) Bárándy Péter
14:56
00:00

Varga Judit volt az az igazságügyi miniszter, aki ellenjegyezte azt az elnöki kegyelmet, amit Novák Katalin köztársasági elnök adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, a politikai felelősség a minisztert terheli ebben az ügyben – mondta Bárándy Péter ügyvéd. 

A volt igazgatóhelyettes kegyelme az ún. végrehajtási kategóriába tartozik, ami annyit tesz, hogy már a bírósági ítélet megszületése után ítélték meg a kegyelmet az érdekleltet. "Ezekben az esetekben az iratok felérkeznek a bíróságtól az Igazságügyi Minisztériumba, ott van egy kegyelmi főosztály, ami megvizsgálja a kegyelmi kérés megalapozottságát. Amennyiben ezt rendben találják, akkor továbbküldik az igazságügyi miniszternek, aki eldönti, javasolja-e a kegyelem megadását vagy sem. Akár javasolja, akár nem, föl kell terjesztenie a köztársasági elnökhöz azért, mert ha nem így tenne, akkor megfosztaná a köztársasági elnököt attól, hogy diszkrecionális jogkörében eldöntse a kérdést" – magyarázta Bárándy Péter volt igazságügy miniszter.

Az ügyvéd kiemelte, hogy a kegyelem nem arra való, hogy az ítélet jogosságát vitassák, hanem azokban az esetekben lehet élni vele, amikor egy ügy a jogszabályi kereteken belül nem feloldható, például mert a társadalom igazságérzete nem fogadja el a bírósági ítéletet, Bárándy szerint ebben az ügyben azokban erről aligha lehetett szó. 

A napokban derült ki, hogy Novák Katalin a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének adott kegyelmet, akit kényszerítés és vesztegetés miatt ítéltek el abban az ügyben, amelyben a volt igazgató 8 évet kapott kiskorúak szexuális zaklatásáért. A helyettes a vád szerint tisztában volt azzal, hogy mi történik a gyerekekkel, és az egyik áldozat nevében hamis vallomást írt. Az igazgatóhelyettest 3 év négy hónapra ítélték el. Az igazgató legalább tíz, gondozására bízott kisfiút zaklatott és kényszerített orális szexre éveken át.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Bárándy Péterrel
2024. február 05., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György