„Támogassa
Megbeszéljük...

Bárándy Péter: A politikai felelősség az igazságügyi miniszteré a kegyelmek esetében

28/04/2023 18:09

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Budaházy Györgynek és társainak adott köztársasági elnöki kegyelemnek negatív társadalmi üzenete van, hiszen erőszakos bűncselekmények elkövetőinek javára hozták meg ezt a döntést – mondta Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter. Az ügyvéd a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy a kegyelmek felelőssége az igazságügyi miniszteré, mivel először neki kell véleményeznie a kegyelmi kérvényt, mielőtt az a köztársasági elnökhöz kerülne.

2023. április 28. Megbeszéljük részlet - (2023.04.28.) Bárándy Péter
13:15
00:00

Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemben részesítette a Hunnia-perben elítélt vádlottakat, köztük a fővádlottat, Budaházy Györgyöt. Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter kifejtette, hogy ezen döntés ellen nem emelhető jogi kifogás. Kegyelmi eljárások esetén az Igazságügyi Minisztériumban készítik elő az ügyet, az igazságügyi miniszter kap egy előterjesztést, amit aztán megküld a köztársasági elnöknek, ahol megint csak megvizsgálják az iratokat az igazságügy-miniszteri előterjesztéssel együtt; erre azért van szükség, hogy a köztársasági elnököt ne terhelje a politikai felelősség. Ehhez képest az előkészítés is és az ellenjegyzés is politikai tényező, amit a kormány egyik tagja az igazságügyi miniszter vállal – tette hozzá Bárándy.

Hozzátette, az elnöki kegyelem akkor indokolt, ha az erkölcsi megközelítés felülírja a jogerős ítéletet. Azonban nincs olyan erkölcsi kívánalom, amely felülírná a bírói döntést a terrorcselekmény miatt elítélt Budaházy György esetében – véli Bárándy. Szerinte csak akkor képzelhető el ilyesmi,  ha például valakit elítélnek terrorcselekmény miatt, majd megváltozik a társadalmi-politikai rendszer abban az országban, és az addig terroristaként szereplő személyből nemzeti hős lesz, és ezért kiengedik a börtönből. Jelen esetben azonban ez nem történt meg, tette hozzá.  A terrorcselekmény, illetve több erőszakos bűncselekmény tényét megállapította a bíróság.

A "mérleg serpenyőjében" a terrorcselekménnyel szemben nincs semmi más, ami méltányolható lenne – mondta Bárándy. "Ha arra gondolok, hogy esetleg nem méltányolható, de más van a másik serpenyőben, én akkor azt nem fogalmaznám meg" – tette hozzá.

Bárándy szerint minden jogi cselekvésnek van egy olyan üzenete a társadalom számára, amely bizonyos értékek követésére vonatkozik. A Budaházynak adott kegyelem nem egy pozitív üzenet a társadalom számára, hiszen egy erőszakos, emberi életeket veszélyeztető cselekmények elkövetőjének javára hozták ezt a döntést – zárta az interjút Bárándy Péter. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Bárándy Péterrel
2023. április 28., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György