„Klubrádió
A lényeg

Kegyelmet kapott Budaházy György Novák Katalintól

27/04/2023 18:45

| Szerző: Klubrádió

Az államfő a pápalátogatásra hivatkozva adott kegyelmet a terrorvádak miatt jogerősen 6 év börtönbüntetésre ítélt Budaházy Györgynek és társainak. 

"A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet" – írta közleményében a Sándor palota. A bejelentés szerint Novák Katalin "mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött."

Az  államfő döntése értelmében szabadul a börtönből az idén március elején a Hunnia-perben jogerősen 6 év fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György és a többi, jogerősen elítélt vádlott-társa is.

Tavaly márciusában terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon még 17 év börtönre ítélték Budaházyt, több másik vádlottat pedig tíz évnél hosszabb szabadságvesztésre, de a másodfokú, jogerős döntés az ő esetükben is enyhítést jelentett.

A Hunnia-perben érintett vádlottak egy részének tavaly decemberben már adott kegyelmet Novák Katalin.

(Forrás: hvg.hu)