„Klubrádió
A lényeg

Hat év fegyházat kapott másodfokon Budaházy György

9/03/2023 10:44

| Szerző: Klubrádió

Másodfokon 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György büntetését a hosszú évek óta húzódó Hunnia-perben. Ebbe beleszámít az eddig a börtönben töltött idő egy része. Ezenkívül 5 év közügyektől való eltiltást is kapott. A többi vádlottnak szintén csökkentették a büntetését.

A másodrendű és harmadrendű vádlottat öt és fél évre ítélték, a negyed- és ötödrendű, valamint a nyolcadik és kilencedik rendű vádlott 5-5 évet kapott. Az ítélethirdetés után a résztvevők egy része elénekelte a Szózatot, ami miatt a bíró elrendelte a terem kiürítését. Ennek Budaházy támogatói nem akartak eleget tenni, a terembe készenléti rendőrök érkeztek. A bíró később visszavonta ezt az utasítást, így mindenki maradhatott.

Budaházy-ügy - Megismételt elsőfokú eljárás a Fővárosi
 
Budaházy György 2019-ben
Fotó: MIT/Máthé Zoltán
 

Novák Katalin tavaly decemberben adott elnöki kegyelmet a Budaházy-ügy hét vádlottjának. A többi vádlottról azt írta a köztársasági elnök, hogy „esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartom helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről.” Budaházy György esetében korábban már született elsőfokú ítélet, ezért nem volt azok közt, akik elnöki kegyelmet kaptak.

2022 márciusában a Fővárosi Törvényszék terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon tizenhét év börtönre ítélte Budaházy Györgyöt. Októberben a Kúria arról döntött, hogy Budaházyt kiengedik a börtönből és házi őrizetbe helyezik – írja a Telex.