„Támogassa
Reggeli gyors

Novák Katalin hangulatot kelt az igazságszolgáltatás ellen

3/01/2023 14:26

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Köztársasági elnöki hét vádlottnak adott kegyelmet a Budaházy-ügyben. Sziklai János ügyvéd szerint Novák Katalin ezzel beleavatkozott egy zajló bírósági ügybe, ami a joggal való visszaélés. Arról is beszélt a Reggeli gyorsban, hogy Novák a kegyelemről szóló közleményében hangulatot kelt az igazságszolgáltatás ellen, és az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy mára egyre jobban politikai eszközzé teszik az államfői kegyelmet, ami elfogadhatatlan.

2023. január 03. Reggeli gyors - részlet 2023.01.03. Sziklai János
12:30
00:00

Nem gyakori, hogy Magyarországon a köztársasági elnök kegyelemben részesít valakit. Bár nincsenek erről nyilvános statisztikák, de nem hivatalosan úgy tudni, hogy évente ezres nagyságrendben kérnek kegyelmet, és általában csak egy százalék a sikeres kérelmek aránya. Van olyan, amikor tíznél is kevesebben kaptak kegyelmet, és máskor sem sokkal többen, mondta Sziklai János ügyvéd a Reggeli gyorsban azzal kapcsolatban, hogy a múlt héten Novák Katalin államfő kegyelmet adott hét vádlottnak, akiket többek között terrorcselekményben való részvétellel és előkészületekkel vádolnak. És korábban Novák Katalin kegyelmet adott két olyan polgármesternek is, akik egy napot sem ültek börtönben holott több éves börtönbüntetésre ítélték őket. De róluk majd később.

Novák Katalin látogatása a déli határzárnál
 
Illusztráció
 
Kelebia, 2022. december 15. Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Aleksandar Vucic szerb elnök (b) és Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnök a közös határlátogatásukat követően tartott sajtótájékoztatóra érkezik a déli határzárnál. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Novák Katalin azzal indokolta a hét vádlott szabadlábra helyezését, hogy évek óta elhúzódott az ügy. Ezzel kapcsolatban Sziklai János megjegyezte, a terrorcselekménnyel kapcsolatos eljárás elég komplikált cselekmény, ráadásul az ügyben "sokan érintettek", és arról is beszélt, hogy időközben a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül is helyezett egy korábbi ítéletet, ami "valóságos tárháza volt az eljárási szabálysértéseknek". Arról is beszélt az eljárás részleteit ismertetve az ügyvéd (aki amúgy nem érintett az ügyben), hogy az ítélőtábla döntése, amivel hatályon kívül helyezték a súlyos büntetésre ítélt vádlottakat, noha "az eljárás alá vont személyek érdekét szolgálta", de a megismételt eljárásban sokkal súlyosabb ítéleteket hozott a Fővárosi Törvényszék, mint eredetileg. Ezt sziklai furcsának és meglehetősen ritkának mondta: ezért volt mindenki felháborodva, hiszen már "eredetileg is tíz évek repkedtek"

De Novák a kegyelmi döntésének indoklásában azonban másra, az eljárás elhúzódására hivatkozott. Ami azonban Sziklainál kivágta a biztosítékot az az, hogy a köztársasági elnök egy folyamatban lévő ügybe avatkozott bele. "Ez szereptévesztés" – nyilatkozta az ügyvéd, aki elmondta, hogy az államfő egyéni kegyelmeket adhat, de ez nem jelenti azt, hogy egy folyamatban lévő büntetőeljárásba beavatkozhat.

Ez az "eljárási kegyelem", amit Novák Katalin gyakorolt, "itthon mindig is létezett", de jogfilozófiai értelemben pedig azt mutatja, hogy "a hatalmi ágak szétválasztása nem működik". Sziklai János szerint az uralkodónak, esetünkben az államfőnek joga van kegyelmet adni, de szerinte nem illik beavatkozni a bíróság dolgába, és elvonni előle az igazságszolgáltatás lehetőségét.

Novák Katalin ráadásul a kegyelemről szóló közleményében "különösen felháborító" módon "egy olyan kifejezést alkalmazott, ami megengedhetetlen: a bírósági eljárást vesszőfutásnak mondta". Sziklai szerint "a vesszőfutás nem egyenlő az igazságszolgáltatással", hiszen az utóbbi "számonkérése a bűncselekménynek, a vesszőfutás pedig meg nem érdemelt büntetés". Tehát Sziklai szerint Novák Katalin az eljárást nem tartja helyes eljárásnak, hanem vesszőfutásnak. "Ez a joggal való visszaélés, és Novák hangulatot kelt az igazságszolgáltatás ellen" - mondta az ügyvéd.

Sziklai szerint az ügynek van egy politikai aspektusa is. Abnormálisnak nevezte, hogy a Budaházy-ügyben "hangulatkeltő dolgok történnek, és joggal való visszaélést gyakorol a köztársasági elnök", ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy Nováknak nem ez az első kegyelmi ügye, ami "borzolja a kedélyeket": azokra a polgármesterekre utalt, akiket korrupció miatt elítéltek, de egy napot sem ültek. Sziklai János szerint "ez most szép lassan kezd eszkalálódni, és a köztársasági elnök által nyújtott kegyelmet a politika eszközévé teszik, ami a legteljesebben szabálytalan, és ami ellen "ügyvédként minden porcikája berzenkedik".