„Támogassa
A lényeg

Novák Katalin újabb kegyelmi döntése került nyilvánosságra

7/02/2024 19:38

| Szerző: Klubrádió

Az államfő elnöki kegyelmet adott egy takarítónőnek is, aki titkos iratokat fényképezett le a bíróságon.

Nyilvánosságra került Novák Katalin egy másik kegyelmi döntése, mégpedig egy közbizalmat gyengítő ügyben. A hvg.hu bukkant rá, hogy egy bírósági takarítónő titokban rendszeresen felbontotta, majd visszazárta a bírósági leveleket, feltúrta a bírók asztalán az iratokat, és le is fényképezte azokat.

Egy év tíz hónap börtönt kapott, az államfő azonban, tavaly februárban megkegyelmezett neki. A nő a tárgyaláson elismerte a bűncselekményeket és a bűnösségét, de vallomást nem tett. Az ítélet szerint, a vádlott cselekménye a közbizalmat nagy fokban gyengíthette, mert a bíróságokon folyó, akár büntető, akár polgári ügyekben érintett személyek joggal várhatják, hogy adataikhoz és az ügyek adataihoz illetéktelen személy ne férjen hozzá, sem puszta kíváncsiságból, sem más nem ismert célból.

Hozzátették, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára, valamint a társadalomra veszélyességére tekintettel. A törvényszék álláspontja szerint is indokolt a vádlottal szemben a törvény szigorával élni. Az államfő viszont úgy gondolta, hogy a nő kegyelmet érdemel.