„Köszönjük,
Publicisztika
A kijárat szakadatlan keresése – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

A kijárat szakadatlan keresése

Orbán színpadán a díszletmunkások már bontják a kijáratot a magyaroknak, akik a vesztett csata után megint győzelmesen távoznak majd, már ha nem omlik rájuk egy tartógerenda.

Szakadék előtt kávészünet – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Szakadék előtt kávészünet – Szénási Sándor jegyzete

Egy hölgy közölte, hogy mától egyetlen betevője a capuccino lesz, mégpedig éjjel és nappal, '56-osok unokája ő, aki nem tűrheti a justizmordot, és a tejeskávé szakadatlan fogyasztásával ország-világ, de még Gianni Annoni előtt is hajlandó demonstrálni, hogy eddig és ne tovább a magyar nemzet megbecstelenítésében.

Kimegy, beül – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Kimegy, beül – Kárpáti Iván jegyzete

Magyar Péter mondanivalója, álláspontja, ilyen tempó mellett finoman szólva nem mindig koherens. Azt mondta, nem megy Brüsszelbe, majd egy irányított szavazással legitimálta döntését, amit idővel azok a hívei is megbocsátanak neki, akik most úgy gondolják, hogy vezetőjük megy a tutiba, havi tízezer euróért, plusz extrák.

Mi itt a látnivaló? – Dési János jegyzete
Publicisztika

Mi itt a látnivaló? – Dési János jegyzete

Az a csúnya pesti pletyka már korábban szárnyra kapott, hogy a kamerák előtt szexelőkből meggazdagodott pornómágnás azért vágott bele a politikába, mert magasabb helyről ezt kérték tőle, cserébe futni hagyják. Kétségtelen, az események egymás után rakása akár efféle olvasatot is megenged. De az biztos, jogilag Gattyán mindenképpen ártatlan – és talán számára a legfájdalmasabb, ha igaz, ez a történet. Ugyanis a gyanú ott lebeg a feje fölött.

Felcserek – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Felcserek – Józsa Márta jegyzete

Nem tudni, át kell-e menniük a csicska-korszakon, kapnak-e majd kimenőt, mi lesz a katonai fokozatuk, milyen a lepedő a priccseken és van-e wifi a kóterban. Kötelező lesz-e a kardiológusoknak a surranó? Minden obsitos felcsernek jut-e kellő gyíkhús-ellátmány?

 Késlekedő következtetések – Dési János jegyzete
Publicisztika

Késlekedő következtetések

Van, hogy a békepárti törvénybuheráció nem úgy sül el, az élet még Orbán Viktornál is rafináltabb néha. Bezzeg Balog Zoltánt nem billentik ki a kínos beszélgetések. 

És akkor most mi lesz? – Szénási Sándor jegyzete

7/02/2024 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Mármost az eddig reakciók után feltételezhetjük, hogy a társadalom jó része NEM menti fel erkölcsileg a pedofilvédelmezőt, nem is érti, hogy mi a fene ez az egész, következésképpen az elnök döntése nem fedi le a nemzet egységét morális alapon, a jogi megfontolásokhoz meg ugyebár nincs köze, marad tehát a politika tiszta szesze, ami ebből az egész történetből lepárolható.

2024. február 07. Esti gyors - részlet (2024.02.07. Szénási Sándor jegyzete)
03:29
00:00

Arra a kérdésre, amit a média nem kormánypárti része feltesz, hogy tudniillik belebukhat-e a köztársasági elnök a pedofilmentő kegyelmi ügyébe. A válasz persze az, hogy nem, mert a kérdést a mai Magyarországon tették fel. 2012-ben Schmitt Pál simán elhasalt egy sokkal kisebb jelentőségű plágiumvádban, ahol azért mégsem gyerekek testi és lelki megtöretéséről volt szó, viszont 2024-ben Novák Katalin, ha nem is simán, de túléli a megbocsájthatatlant.

Pedig a zavar nagy. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője máskor az ellenzék egyetlen mukkanására is előhúzza a dollárbaloldal kártyát, most napokig tipródott, amíg előállt azzal, hogy bezzeg az ellenzék volt az, amely nem szavazta meg a 2021-es pedofilellenes törvényt, szóval kuss. Igaz, hogy az ellenzék először épp egy gyerekmentő résszel akarta azt kiegészíteni, csakhát akárhogy igyekezett is a kormány, ebből a pedofília és a szexuális kisebbségek összemosása jött ki, az ellenzéknek ez nem tetszett. De hát tudjuk: egy politikus célirányos memóriája a valóság minden bonyodalmától lefosztott, és egyenesen a semmibe tart.

A finomabb hangolásokkal is baj van. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete közleményben utasította el a pedofília minden formáját, majd odaírta, hogy az Elnök Asszony kegyelmi döntését tiszteletben tartja. Később rájöttek, hogy ez a két mondat a végtelenben sem képes találkozni, tehát a tiszteletbentartást kihúzták. Most is azon gondolkozhatnak, hogy miként legyenek lojálisak Elnök Asszonyhoz, és feleljenek meg egyszerre a legegyszerűbb erkölcsi elvárásoknak. Fel fogják adni.

A zavar persze múlik majd, és kérdés, hogy az egész ügyből mi marad vissza, egy szőlősgazda nyelvén fogalmazva, miből lesz itt törköly, vagyis a préselés után szőlőkocsány, héj, és mag elegye, amiből a tiszta szesz készül.

Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász szerint azt, hogy valaki bűnös, vagy sem, a bíróság dönti el, az elnöki kegyelem azt hivatott közvetíteni, hogy a társadalom erkölcsileg felmenti–e az elkövetőt. Vagyis nem jogi, nem politikai, hanem morális ítéletről lenne szó.

Mármost az eddig reakciók után feltételezhetjük, hogy a társadalom jó része NEM menti fel erkölcsileg a pedofilvédelmezőt, nem is érti, hogy mi a fene ez az egész, következésképpen az elnök döntése nem fedi le a nemzet egységét morális alapon, a jogi megfontolásokhoz meg ugyebár nincs köze, marad tehát a politika tiszta szesze, ami ebből az egész történetből lepárolható. Az meg egyszerre ok, és eszköz. Hogy grappáról, vagy ágyaspálinkáról beszélünk, az mindegy, a demizson a lényeg, amiből isznak és itatnak, hadd kábuljon az a hirtelen feltámadt fene nagy erkölcsi érzék.

Az a fejfájós másnap meg még oly messze van.

Az örmény köztársasági elnök Budapesten
 
Az örmény köztársasági elnök Budapesten
 
Budapest, 2024. február 6. Novák Katalin köztársasági elnök Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában 2024. február 6-án.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2024. február 7-i adásában hangzott el.