„Klubrádió
Publicisztika
Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Menza – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Menza – Józsa Márta jegyzete

Soha sincs korán ahhoz, hogy felnőttnek tekintsenek, ám most úgy látszik, ahhoz sincs késő, hogy felnőttként gondolják azt rólunk, hogy ne tudnánk választani tényleges, és nem kamu alternatívák közt.

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete

Ahol józan ember nem állítja, hogy az ellenzék pont olyan elviselhetetlen, mint a hatalmi elit, mert ez nyilvánvalóan hülyeség, viszont mindkettőt dettó utálja, ott a térfogatnyomás olyan alacsony lesz, hogy valami feltétlenül ki fogja tölteni a teret, a mi esetünkben ez a se nem párt, se nem szervezett civil mozgalom, ami az influenszerek laza csoportját jelöli.

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete

A világ szégyene, hogy hatályban van egy törvény, ami szerint a heteroszexualitás oké, a homoszexualitást viszont megmutatni bűn, de azt talán már a fideszes szavazók egy részének is látványos szégyen lenne, ha a magyar gyerekek jobb létéért kormányzás helyett megint fóliázni fognak még azután is, hogy amúgy kegyelmet adtak egy pedofil segítőjének.

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete

Nagytekintetű miniszterelnök úr, Ön egy kisujjnyi erkölcsi tartást nagyít fel ember méretűvé, hogy ezzel egy újabb trükköt produkáljon, hátha beveszi a többség. Egy kisujjnyi igazságot szokott ön óriásplakáttá, vagy hangos nemzeti szózattá nagyítani, de ezúttal melléfogott.

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete

Hirtelen kiderül, hogy a tejszőke ukrán kislány gondnélküli iskolai beilleszkedéséről szóló film jó szándékú megtévesztés, az ukrán és a lengyel nyelv egyáltalán nincs olyan közel egymáshoz. A napi konfliktusok száma nő, a lengyel állammal szemben is, amely nem engedélyezi, vagy legalábbis az elmúlt évben még nem engedélyezte az abortuszt az ukrán nőknek sem, holott ők nyilvánvalóan nem lengyel állampolgárok.

Navalnij elrabolt holtteste – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Navalnij elrabolt holtteste – Kárpáti Iván jegyzete

A világnak az a része, amihez mi egyelőre még hivatalosan tartozunk, elítéli a putyini szörnyállam brutalitását és cinizmusát. Orbán Viktor, aki egykor a kivégzett és titokban elföldelt Nagy Imre felravatalozott koporsója mellől szónokolt, most hallgat. Elárulta önmagát is.

És akkor most mi lesz? – Szénási Sándor jegyzete

7/02/2024 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Mármost az eddig reakciók után feltételezhetjük, hogy a társadalom jó része NEM menti fel erkölcsileg a pedofilvédelmezőt, nem is érti, hogy mi a fene ez az egész, következésképpen az elnök döntése nem fedi le a nemzet egységét morális alapon, a jogi megfontolásokhoz meg ugyebár nincs köze, marad tehát a politika tiszta szesze, ami ebből az egész történetből lepárolható.

2024. február 07. Esti gyors - részlet (2024.02.07. Szénási Sándor jegyzete)
03:29
00:00

Arra a kérdésre, amit a média nem kormánypárti része feltesz, hogy tudniillik belebukhat-e a köztársasági elnök a pedofilmentő kegyelmi ügyébe. A válasz persze az, hogy nem, mert a kérdést a mai Magyarországon tették fel. 2012-ben Schmitt Pál simán elhasalt egy sokkal kisebb jelentőségű plágiumvádban, ahol azért mégsem gyerekek testi és lelki megtöretéséről volt szó, viszont 2024-ben Novák Katalin, ha nem is simán, de túléli a megbocsájthatatlant.

Pedig a zavar nagy. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője máskor az ellenzék egyetlen mukkanására is előhúzza a dollárbaloldal kártyát, most napokig tipródott, amíg előállt azzal, hogy bezzeg az ellenzék volt az, amely nem szavazta meg a 2021-es pedofilellenes törvényt, szóval kuss. Igaz, hogy az ellenzék először épp egy gyerekmentő résszel akarta azt kiegészíteni, csakhát akárhogy igyekezett is a kormány, ebből a pedofília és a szexuális kisebbségek összemosása jött ki, az ellenzéknek ez nem tetszett. De hát tudjuk: egy politikus célirányos memóriája a valóság minden bonyodalmától lefosztott, és egyenesen a semmibe tart.

A finomabb hangolásokkal is baj van. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete közleményben utasította el a pedofília minden formáját, majd odaírta, hogy az Elnök Asszony kegyelmi döntését tiszteletben tartja. Később rájöttek, hogy ez a két mondat a végtelenben sem képes találkozni, tehát a tiszteletbentartást kihúzták. Most is azon gondolkozhatnak, hogy miként legyenek lojálisak Elnök Asszonyhoz, és feleljenek meg egyszerre a legegyszerűbb erkölcsi elvárásoknak. Fel fogják adni.

A zavar persze múlik majd, és kérdés, hogy az egész ügyből mi marad vissza, egy szőlősgazda nyelvén fogalmazva, miből lesz itt törköly, vagyis a préselés után szőlőkocsány, héj, és mag elegye, amiből a tiszta szesz készül.

Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász szerint azt, hogy valaki bűnös, vagy sem, a bíróság dönti el, az elnöki kegyelem azt hivatott közvetíteni, hogy a társadalom erkölcsileg felmenti–e az elkövetőt. Vagyis nem jogi, nem politikai, hanem morális ítéletről lenne szó.

Mármost az eddig reakciók után feltételezhetjük, hogy a társadalom jó része NEM menti fel erkölcsileg a pedofilvédelmezőt, nem is érti, hogy mi a fene ez az egész, következésképpen az elnök döntése nem fedi le a nemzet egységét morális alapon, a jogi megfontolásokhoz meg ugyebár nincs köze, marad tehát a politika tiszta szesze, ami ebből az egész történetből lepárolható. Az meg egyszerre ok, és eszköz. Hogy grappáról, vagy ágyaspálinkáról beszélünk, az mindegy, a demizson a lényeg, amiből isznak és itatnak, hadd kábuljon az a hirtelen feltámadt fene nagy erkölcsi érzék.

Az a fejfájós másnap meg még oly messze van.

Az örmény köztársasági elnök Budapesten
 
Az örmény köztársasági elnök Budapesten
 
Budapest, 2024. február 6. Novák Katalin köztársasági elnök Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában 2024. február 6-án.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2024. február 7-i adásában hangzott el.