„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért tilthatja le az MTI a közmédiát bíráló közleményeket? – Perrel próbálkozik a MÚOSZ

29/09/2022 14:25

| Szerző: Klubrádió

A közpénzből működő MTI rendszeresen visszautasítja azoknak a közleményeknek a nyilvánosságra hozását, amelyek kritizálják a közmédia működését. A hírügynökség jó hírnevének és üzleti érdekeinek védelmére hivatkozik. A MÚOSZ tavaly ősz óta peres úton szeretné elérni, hogy megszűnjön ez a gyakorlat . Bár lassan egy éve, hogy bírósághoz fordultak, az MTI eljárása úgy tűnik, azóta sem változott. A MÚOSZ szerint sokkörös lesz a küzdelem. Kocsi Ilona, az újságíró-szervezet elnöke nyilatkozott a Reggeli gyorsban.

2022. szeptember 29. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Kocsi Ilona - 2022.09.29.
04:28
00:00

Bíróságra ment már tavaly a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a Magyar Távirati Iroda (MTI) ellen, mert az állami juttatásokból fenntartott hírügynökség nem hajlandó nyilvánosságra hozni olyan tartalmakat, amelyekben a közmédia működését bíráló mondatok olvashatók. A MÚOSZ a hírügynökséget is magában foglaló Duna Médiaszolgáltató Zrt.-t perli.

Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke a Reggeli gyorsban elmondta, az MTI a visszautasításokkor mindig a jó hírének és üzletei érdekeinek védelméről szóló belső szabályzatára hivatkozik. E szerint a nyilvánosságra hozott közlemény nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója, a közszolgálati médiaszolgáltató, a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), vagy a közszolgálati médiaszolgáltatásnak törvényben meghatározott más szervezetei ellen sem.

A MÚOSZ azonban úgy gondolja, elfogadhatatlan, hogy a monopolhelyzetben lévő és közpénzekből fenntartott országos hírügynökség megtagadja a működését bíráló tartalmak megjelentetését. Ezért úgy gondolták, érdemes elindítani egy pert, és nyilvánosságot adni az MTI „elég fura” gyakorlatának.

 
 
A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. részeként, annak igazgatóságaként működő Magyar Távirati Iroda logója
 

Kocsi Ilona szerint az MTI úgy utasítja vissza ezen tartalmak lehozását, hogy közben a civil szervezettekkel ellentmondásos szerződéseket köt. A megállapodások lehetővé teszik, hogy az MTI Országos Sajtószolgálat (OS) bizonyos közlemények kiadását megtagadja, azzal érvelve, hogy ezekben az esetekben nem nyúlhat bele a tartalomba, ezért nem vállalná a felelősséget a megjelenő téves információkért. Ugyanakkor a szolgáltatói szerződés egy másik pontja kimondja, hogy a közlemény szerzőjét terheli minden felelősség annak tartalmáért, így az összes anyagi felelősség is az övé. Kocsi Ilona szerint tehát semmilyen anyagi következménye nem lenne az MTI-re, ha például a MÚOSZ tévedne a közleményében, mégsem hajlandók azt megjelentetni.

Az újságíró-szervezet ezért el akarja érni, hogy nyilvánosságra kerüljön, mennyire ellentmondásos szabályok, illetve megállapodások alapján működik az MTI. Ha a hírügynökség úgy gondolja, hogy a közszolgáltatását a felhasználó bírálja, akkor úgy dönt, hogy inkább nem hozza azt le – mondta a MÚOSZ elnöke, aki hozzátette, minden más esetben egyébként korrektül működik az MTI-vel kötött megállapodás.

Kocsi Ilona elmondta, a MÚOSZ már az első, tavaly novemberi esetük után bírósághoz fordult, és bár a kilátások az eddigiek alapján nem túl biztatóak, várják a per kimenetelét, és arra készülnek, a bíróságon indított küzdelem első fok után még több körben folytatódik.

VG-konferencia Budapesten
 
 ARCHÍV/Kocsi Ilona, a Világgazdaság főmunkatársa beszél, mellette Martonyi János külügyminiszter (b) a Világgazdaság üzleti napilap gazdasági kilátásokról szóló konferenciáján, a budapesti Mercure Hotelban 2013. február 7-én. MTI Fotó: Kovács Attila
 
 

Az MTI először a MÚOSZ egyik tavaly őszi állásfoglalását nem volt hajlandó kiadni – írta a Szabad Európa. 2021. novemberi közleményében az újságíró-szervezet a Kossuth rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának egyik adását bírálta, mert a műsorvezető tényként közölte az Elkxrtuk című film egyik állítását Dobrev Klárával kapcsolatban. A MÚOSZ szerint ezzel törvényt sértett a közmédia. A Kossuth rádió később elismerte, hogy valótlanságot állítottak a DK-s politikusról.

Idén februárban egy olyan állásfoglalást nem közölt az MTI OS, amelyben a MÚOSZ Koltay Andrásnak, a Médiatanács akkor megválasztott elnökének kijelentéseire reagált. Ebben egyebek mellett azt írták, hogy Koltay egy nyilatkozata „nyíltan és durván sérti a demokratikus nyilvánosság alapelveit, a polgároknak a pártatlan és sokoldalú tájékozódáshoz fűződő alapvető jogát”.

Legutóbb idén szeptemberben blokkolt MÚOSZ-közleményt az MTI OS. Majdnem egy évvel a per elindítása után az újságíró-szervezet a Szabad Európa egyik cikkére reagálva juttatta el állásfoglalását a hírügynökséghez. A SZER ebben a cikkében arról írt, hogy senki nem vállalja a felelősséget a közmédia tartalmaiért, és a médiatörvényben megfogalmazott követelmények be nem tartását sem lehet senkin számonkérni. A médiatörvényt betartani köteles Duna Médiaszolgáltató ugyanis teljesen szabad kezet ad az MTVA-nak a műsorgyártásban, az MTVA viszont nem köteles betartani a közszolgálati médiára vonatkozó szabályokat. A MÚOSZ ezért felszólította az illetékes hatóságokat „a törvényesség helyreállítására, illetve betartására, a Duna Műsorszolgáltatón és az MTVA-n belül az ellenőrizetlen és átláthatatlan viszonyok megszüntetésére”.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Kocsi Ilonával
2022. szeptember 29., csütörtök 07.25
riporter: Rózsa Péter

 

 

 

 

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!