„Klubrádió
A lényeg

Baranyi Krisztina visszahelyezné Vágvölgyi főszerkesztőt a "9" élére

21/06/2022 14:26

| Szerző: Klubrádió

A ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina szerdán arról szavaztatná meg a kerületi képviselőket, hogy rúgják ki a kerületi újság főszerkesztőjét menesztő cégvezetőt.

Hagymási Zoltán, a Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója május 27-én arról tájékoztatta Baranyi Krisztinát, hogy kiadóként menesztette a 9 című ferencvárosi havilap főszerkesztői posztjáról Vágvölgyi B. Andrást. Szerinte Vágvölgyi szerződésszegést követett el, amikor egy május elején kivett szabadságot nem megfelelően jelentett be, és otthoni munkavégzésre (home office) hivatkozott. Erre reagálva pár nappal később Baranyi azt írta, az indoklást nem fogadja el, szerinte egy havilap esetében nem is indokolt, hogy a főszerkesztő „minden reggel nyolctól az íróasztalát támassza”. Szerinte Ferencvárosban most ugyanaz történik kicsiben, mint ami a Népszabadsággal, az Indexszel, korábban az Origóval történt meg.

 
Vágvölgyi B. András
 

 

A polgármester szerint a főszerkesztőt komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon menesztették. A lap munkatársai is politikai indokokat sejtenek a háttérben, és a 9 szerkesztősége kiállt Vágvölgyi B. András mellett. Bejelentették, hogy ha a főszerkesztő nem kerül vissza a helyére, ők is felállnak.

Baranyi újra Vágvölgyi B. Andrást szeretné a lap élére, ezért szerdán előterjesztést tesz "a főszerkesztőt komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon elbocsátó cégvezető felmentésére" - írta a Facebookon kedden. Baranyi ebben a közleményében azt írta, hogy a ferencvárosi képviselőkkel együtt lehetőségük lesz "helyben megvédeni egyik legfontosabb közös értékünket”. Hagymási leváltásához 10 képviselői szavazatra lenne szükség. Bár a IX. kerület képviselőtestületében ellenzéki többség van, mégsem egyértelműen megjósolható a szavazás kimenetele, ugyanis a helyi ellenzéken belüli is konfliktusok hátráltatják a kerületi vezetést.

„Bízom a képviselők elkötelezettségében a sajtószabadság, egyúttal választási ígéreteink betartása mellett. Legalábbis az orbánizmuson kívüli világ képviselőiben, akik pontosan tudják, hogy Vágvölgyi és vele együtt a szerkesztőség eltávolítása kizárólag a kormánypártok érdeke” - fogalmazott a polgármester mai posztjában.

Baranyi egy kommentre válaszolva kifejtette, hogy bár az ügyvezető elrendelhet zárt ülést, de a szavazás és a határozat nyilvános lesz. „Egy normális világban a sajtó és a művészet szabad, a működésébe nem szól bele a politika” - zárta posztját.

Baranyi Krisztina a múlt héten Bolgár Györggyel beszélgetett a kerület ügyeiről is. Ha van ideje, kattintson a lejátszóra a beszélgetésért.

2022. június 16. Megbeszéljük / részlet, Baranyi Krisztina (22.06.16.)
12:30
00:00