„Klubrádió
A lényeg

Ha nem veszik vissza Vágvölgyi B. Andrást a ferencvárosi újság főszerkesztői pozíciójába, felmond a lap teljes szerkesztősége

7/06/2022 16:32

| Szerző: Klubrádió

Távozik a ferencvárosi önkormányzat 9 nevű havilapjának teljes szerkesztősége, ha nem sikerül elérni, hogy a néhány hete kirúgott Vágvölgyi B. András visszakerüljön a lap élére – tudta meg a Telex. Vágvölgyi a Klubrádiónak azt mondta, kirúgása óta az ellenzéki többségű IX. kerületi önkormányzati testületből nem keresték meg, de úgy tudja, ellenzéki pártok vezetésében volt visszhangja az esetnek. 

Vágvölgyi B. Andrást, aki korábban a Magyar Narancs főszerkesztőjeként dolgozott május 27-én hivatalosan szerződésszegésért bocsátották el a 9 magazin nevű kilencedik kerületi újságtól. Menesztését azzal indokolták, hogy a május elején kivett szabadságát nem jelentette be a szerződésben foglaltak szerint 15 nappal korábban, illetve május második felében több napon keresztül nem jelent meg munkaidőben a szerkesztőségben.

Szerinte viszont ennek politikai okai voltak, szakmai munkájával ugyanis nem merült fel probléma. A volt főszerkesztő szerint elbocsátását az önkormányzat fideszes képviselői kezdeményezték és annak ellenére sikerült átvinni szándékukat, hogy a testületben kisebbségben vannak. Vágvölgyi szerint az önkormányzat fideszes képviselőit – akiknek aránya a testületben az egyharmadot sem éri el – az zavarja, hogy a lap olyan minőségi tartalmakat igyekezett előállítani, amit a fideszes olvasók is szívesen vettek kézbe, így sok mindenről értesülhettek, amiről a közmédiából nem

Vágvölgyi a Telexnek azt mondta, hogy a szabadságát valóban nem jelentette be 15 nappal előre, korábban ugyanis korrekt viszonyban volt az ügyvezetővel, aki nem tartott igényt ilyen bejelentésekre és főszerkesztőként megbeszélte kollégáival a helyettesítését. A szerkesztőségbe pedig azért nem ment be, mert a koronavírus-járvány óta általában home office-ból dolgoznak, amiről az ügyvezető is pontosan tudott, illetve a kifogásolt napon éppen Grunwalsky Ferenccel volt találkozója vidéken, akivel interjú jelenik meg a júniusi újságban. Ezekért a "kihágásokért” se szóbeli, se írásbeli figyelmeztetést nem kapott egészen addig, amíg május 27-e délután meg nem kapta e-mailben a felmondólevelét. A volt főszerkesztő munkaügyi pert fog indítani a lapot kiadó Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. ellen.

2019-ben az ellenzéki pártok támogatásával a független Baranyi Krisztinát választották meg Ferencváros polgármesterévé, és a képviselő-testületben is többségbe kerültek az ellenzéki képviselők. Baranyi megszüntette a korábban fideszes propagandalapként működő Ferencváros újságot, és létrehoztak egy minőségi, független magazint, ami nem az ellenzék kampányüzeneteit sulykolja. 2020-ban indult el a havilapként működő, baloldali és liberális szemléletű, de a politikától független 9 magazin, amelynek a főszerkesztője – a pályázat útján, szakmai zsűri által kiválasztott – Vágvölgyi lett.

Az újságíró a Klubrádiónak is hangsúlyozta, hogy a fontos helyi ügyekkel foglalkozó, és nem politikusfényező propagandakiadványként működő kerületi lap tartalmával kapcsolatos problémákat senki sem jelzett neki. Az elbocsátása derült égből villámcsapásként érte, egyelőre értetlenül áll az események előtt, nem tudja, hogy a lapot kiadó önkormányzati cég ügyvezetője vált elszabadult hajóágyúvá, és ekként dönthetett a kirúgásáról vagy a távozását követelő fideszesek értek célt, esetleg más oka van az eltávolításának.

Vágvölgyi a Klubrádiónak azt mondta, kirúgása óta az ellenzéki többségű IX. kerületi önkormányzati testületből nem keresték meg, de úgy tudja, ellenzéki pártok vezetésében volt visszhangja az esetnek. Kíváncsi, hogy a kerületi képviselőtestület június 22-én esedékes ülésén a kormánnyal szemben álló többség a fideszes tagokkal szavaz-e vagy a független Baranyi Krisztina polgármesterrel.

2022. június 07. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Vágvölgyi B. András - 2022.06.07.
13:58
00:00

 

Vágvölgyi B. András Forrás: Facebook