„Klubrádió
Megbeszéljük...

A Hír TV magát írta ki a médiarendszerből, miért nyilatkozna neki Karácsony?

20/02/2020 18:45

| Szerző: Klubrádió

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke szerint a Hír Tv kitörés-napi riportjával is, de a KESMA-tagok általában kiírták magukat a médiarendszerből, mert nem vonatkoznak rájuk a jogszabályok.

2020. február 20. Megbeszéljük / részlet, Hargitai Miklós (20.02.20.)
08:12
00:00
Karácsony Gergely főpolgármester bojkottálja a Hír Tv-t, mert szerinte kitörés-napi riportjában a csatorna a neonácikat mentegette. A bojkotthoz csatlakozott Pikó András VIII. kerületi polgármester (a Klubrádió korábbi műsorvezetője). A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint ezt nem tehetnék meg, Gomperz Tamás a hvg-ben megjelent véleménycikkében viszont azt írja, a KESMA tagjai propagandatermékek, nem számítanak médiának, így nem is kell eljátszani, mintha azok lennének. A TASZ álláspontja:

Hargitai Miklóst, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökét kérdeztük, aki azt mondta, normális média- és politikai viszonyok között lehetnének olyan elvárások, mint amilyeneket a TASZ megfogalmaz. De ha valaki úgy érzi, hogy ezt számon kell kérnie Karácsonyon, akkor tegye már meg, hogy felidéz egy Orbán-interjút a Népszavából vagy Népszabadságból! Utóbbinak 10-15 évig nem nyilatkozott, miközben vezető napilap volt. Ahogy annak idején a Fidesz politikusai bojkottálták a Napkeltét, a köztévé vezető műsorát. Jelezte, ő a Népszavánál dolgozik, és rengeteg interjúkérelmet adtak le hiába, nemcsak Orbánnal, az új miniszterekkel se ülhettek le beszélni.

Van egy másik probléma is Hargitai Miklós szerint: azt mondta, a KESMA-média kívül helyezte magát a médiaszabályozáson, mert ha érvényes lenne rá a versenytörvény és a médiatörvény, akkor nem létezhetne, szét kellett volna darabolni, csakhogy egy kormányrendelkezéssel kivonták a hatályos jog alól. Ha a sajtójog legkeményebb rendelkezéseit nem veszik figyelembe, akkor miért valami olyasminek kellene érvényesnek lennie velük szemben, ami legfeljebb a szokásjog része, tehát hogy egy polgármester lehetőség szerint a nyilvánosság minden szeletével álljon szóba? – tette fel a kérdést.

Harmadikként azt mondta: az újságírás egy szakma, amelyre konkrét jogszabályok vonatkoznak, például az emberi méltóság megsértésének tilalma. Karácsony Gergelynek volt rá oka, hogy bojkottálja a Hír tévét, amely "politikailag nem elfogulatlanul úgy mutatta be" az 1945-ös kitöréssel kapcsolatos február 8-i eseményeket, hogy agresszív antifasiszták zavarták a megemlékezőket. Emberi méltóság megsértésének számít az áldozatok és hozzátartozóik emberi méltósága is, tehát ilyen megnyilatkozásokat nem tehet egy, magát a törvények alanyának tekintő médiatermék, ha meg tesz, akkor magát írja ki a médiarendszerből – fogalmazott.

Hargitai Miklós, mint MÚOSZ-elnök, nyilatkozott már mindenhol az országos médiában, kivéve a közmédiában, amelynek az lenne a feladata, hogy az állampolgárok adójából működve eljuttasson minden fontos információt az érintetteknek, és amely nem vesz tudomást az újságíró-szövetség létezéséről, nem jöhet olyan médiaügy, amelyről megkérdeznék őket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020. február 20., csütörtök 16:50
Műsorvezető: Bolgár György