„Klubrádió
Esti gyors

Ungváry: Az undorító megemlékezéseket is el kell viselni

7/02/2020 12:38

| Szerző: Klubrádió

Ungváry Krisztián történész szerint tudomásul kell venni, hogy Budapest 1945-ös ostroma nagyon különböző emlékeket hagyott az emberekben, nem lesz róla egységes megközelítés, így amíg nem önkényuralmi jelképekkel demonstrálnak, az olyan megemlékezéseket is el kell viselni, amelyek adott esetben visszatetszőek vagy undorítóak. Egyébként azoktól az ellentüntetőktől sincs elragadtatva, akik „Felszabadult Budapest” táblákat visznek.

2020. február 06. Esti gyors / részlet, Ungváry Krisztián (20.02.06.)
05:32
00:00

A szombati megmozdulások Budapest 1945-ös ostromának egyetlen elemére összpontosítanak, a szovjet ostromgyűrűből kitörésre, de a főváros ostroma sokkal több borzalommal járt. Mi minden pusztult el? – kérdeztük Ungváry Krisztián történészt. Nagyon hosszú lenne felsorolni, de a többi között az összes híd, az I. kerületben minden ház lakhatatlanná vált, a lakók a pincékben laktak még hónapokig, nagyon nagy sérülések voltak a II. és a XI. kerületben, és 38 ezer civil halt meg, közülük mintegy 15 ezret lőttek a Dunába, öltek meg a nyilasházakban vagy haltak éhen a gettóban – közölte. Az ostrom 108 napig tartott, a kitörés viszont csak 5-ig, és abban 20 ezren haltak meg, ráadásul olyan helyeken, ahol minden nap sokan közlekednek – tette hozzá.

Lesz szélsőjobboldali, neonáci tüntetés, amely a Városmajorból indul, és antifasiszta ellentüntetés is, amelyről mi is beszámoltunk. Ungváry Krisztián attól sincs elragadtatva, ha ellentüntetők „Felszabadult Budapest” táblákkal tüntetnek, mert a város 1945-ben nem szabadult fel, a nyilasoktól megszabadult, de szabad csak 1990 után lett. Reméli, hogy nem lesz atrocitás, de azt hosszú távon el kell fogadnia mindenkinek, hogy Budapest ostroma az emberekben különböző emlékeket hagyott, és amíg nem önkényuralmi jelképekkel demonstrálnak, addig el kell viselni, akkor is, ha ez kényelmetlen, visszatetsző vagy adott esetben undorító. Egységes emlékezetkultúra nem tud kialakulni az egész társadalomban.

Az I., a II. és a XII. kerület, amelyet különböző pártállású polgármesterek vezetnek (két ellenzéki és egy fideszes), együtt lép fel a gyűlöletkeltés ellen. Ungváry Krisztián azt mondta, ez nagyon komoly és progresszív fejlemény, mert a megemlékezés nagyon fontos, és alternatívát kell kínálni azoknak, akik nem akarnak azonosulni a hagymázas rémálmokkal, de szeretnék valahol leróni a kegyeletüket. Ezért fogott össze ez a három kerület, emléksétát tartanak, négy helyszínen lesz fényképkiállítás, a Várban, a Széna téren, a Széll Kálmán téren és az Ördögároknál, ezt végig lehet járni és közben el lehet gondolkodni. Aki nem kíván részt venni a kitörés túrán, annak is van lehetősége arra, hogy normális keretek között emlékezzen.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg! Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2020. február 06., csütörtök 18:45
Műsorvezető: Kárpáti János