„Klubrádió
A lényeg

MÚOSZ: cinikus és alkotmányellenes a koronavírus-járványt kezelő operatív törzs üléseinek titkosítása

22/09/2022 11:42

| Szerző: Klubrádió

Nincs elfogadható magyarázat arra, hogy az Ukrajna ellen indított háborúra hivatkozva korlátozzák a Covid-járvány idején keletkezett jegyzőkönyvek elérhetőségét – írja a Magyar Újságírók Országos Szervezete.

Cinikusan és alkotmányellenesen él vissza a kormány a rendkívüli helyzettel, amikor az ukrajnai háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva titkosította – ráadásul egy  visszamenőleges hatályú rendeletében  a koronavírus-járványt kezelő operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit. Éppen akkor, amikor ez ügyben bírósági eljárás zajlik, amit a HVG indított az adatok nyilvánosságáért – közölte a MÚOSZ.

Koronavírus - Az operatív törzs ülése
Budapest, 2020. szeptember 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (szemben, b2), Pintér Sándor belügyminiszter (szemben, b), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j3) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (j2) a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
 

Nincs elfogadható magyarázat arra, hogy az Ukrajna ellen indított háborúra hivatkozva korlátozzák a Covid-járvány idején keletkezett jegyzőkönyvek elérhetőségét

Minden magyar állampolgárnak joga van tudni, hogy mit tartalmaznak az operatív törzs jegyzőkönyvei. A nyilvánosságra tartozik, hogy a világjárvány elleni küzdelemben milyen, eddig nem publikált döntéseket hozott a kormány illetékes szervezete, különösen azért, mert a magyar halálozási adatok, és a járványellenes küzdelemre fordított kiadások még rengeteg megválaszolatlan kérdést vetnek fel – írják.

Az állásfoglalás végén emiatt felszólítják Magyarország Kormányát a jogállamiság egyik legfontosabb alapelvének betartására – a törvények nem lehetnek visszamenőleges hatályúak. Állítsák helyre az alkotmányos működés rendjét, tegyék hozzáférhetővé a jegyzőkönyveket!