„Klubrádió
A lényeg

Európai médiahatóságot hozna létre a Bizottság, a magyar helyzet is a rossz példák között

11/09/2022 17:49

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság már a jövő héten tárgyalhat egy új törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy biztosítsa az egyes szerkesztőségek szerkesztői függetlenségét a politikai hatalomtól és nagyvállalatoktól, és átláthatósági követelményeket írjon elő a tagállamok számára a médiatulajdonlással kapcsolatban. A tervezettel új uniós médiatanácsot is létrehoznának. Az AFP cikkében a rossz példák között említi a KESMA-t.

Az AFP vasárnap írt arról a médiaügyi tervezetről, amelyet már a jövő héten tárgyalhat az Európai Bizottság – ismerteti a 444.hu. Az új törvényjavaslat az újságírók és szerkesztőségek függetlenségét hivatott védelmezni.

A rendelet célja, hogy biztosítsa az egyes szerkesztőségek szerkesztői függetlenségét a politikai hatalomtól és nagyvállalatoktól, és átláthatósági követelményeket írjon elő a tagállamok számára a médiatulajdonlással kapcsolatban. Továbbá lehetővé tenné a Bizottság számára, hogy a szabályok be nem tartása esetén eljárást kezdeményezzen egyes tagállamok ellen az európai bíróságok előtt.

A kezdeményezés egyik motorja a cseh Věra Jourová, a Bizottság alelnöke, aki többször is kifejezte elégedetlenségét, amiért a Bizottságnak nincs érdemi mozgástere a médiaszektorok szabályzásában.

Az AFP híre külön említi Magyarország és a 2018-ban létrehozott Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) példáját, amivel az európai versenyszabályok idáig nem tudtak mit kezdeni, jóllehet nyilvánvalóan és brutálisan eltorzítják a magyar médiapiaci viszonyokat.

A Bizottság azt szeretné, ha minden tagállamnak kötelessége lenne értékelni a médiapiaci koncentrációt a pluralizmusra és a szerkesztői függetlenségre gyakorolt hatásuk szempontjából, bizonyos számú kritérium alapján.

A tervezettel új uniós médiatanácsot is létrehoznának, amely egy intézményben tömörítené a tagállami hatóságok képviselőit, és túlzott médiakoncentráció esetén véleményt és ajánlásokat fogalmazna meg. Emellett szabályozná a közszolgálati médiát, az állami reklámokat és a Pegasus-botrány kapcsán a forrásvédelmet is.

Jourová azt nyilatkozta, kemény harcra számít a tervezettel kapcsolatban.

(Kiemelt kép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq)