„Klubrádió
A lényeg

Betiltották az utolsó független újságot Oroszországban

5/09/2022 15:05

| Szerző: Klubrádió

Megfosztották médiaengedélyétől és gyakorlatilag betiltották az egyik utolsó orosz független újságot, a Novaja Gazetát Oroszországban, írja a Reuters.

Az orosz médiahatóság a Roszkomnadzor azzal vádolta meg a lapot, hogy nem nyújtott be dokumentumokat a 2006-os tulajdonosváltással kapcsolatban. Dmitrij Muratov, a lap Nobel-békedíjas főszerkesztője a bíróság épülete előtt azt mondta, az ítélet "politikai gyilkosság, a legcsekélyebb jogalap nélkül”. Hozzátette, hogy fellebbezni fognak – írja a Telex.

A Novaja Gazeta már márciusban kénytelen volt felfüggeszteni megjelenését, az újság munkatársai július 15-én indították el a lap új oldalát Novaja Raszkaz-Gazeta címen.

Az első szám Vlagyimir Putyin ideológiájáról és a tekintélyelvűségről szóló elemzéseket tartalmazott. Egy héttel az indulás után azonban az orosz távközlési felügyelet az ügyészség kérésére blokkolta a honlapot, ami így az országban csak VPN-en keresztül volt elérhető.

Ukrajnai háború - Muratov Nobel-békedíjának árverése
New York, 2022. június 21. Dmitrij Muratov orosz újságíró, a márciusban betiltott Novaja Gazeta című független orosz lap főszerkesztője lapjának egy példányával az előző évben elnyert Nobel-békedíjának árverésén a New York-i Times Centerben 2022. június 20-án. Az érme 103,5 millió dollárért kelt el, az összeget Muratov az az ENSZ gyermekalapjának, a UNICEF-nek ajánlotta fel, hogy támogassa az Ukrajna elleni orosz háború miatt hajléktalanná váló gyermekeket. MTI/EPA/Jason Szenes
Fotó: Jason Szenes