„Köszönjük
A lényeg

Elmarasztalta Friderikuszt a MÚOSZ

3/11/2021 10:38

| Szerző: Klubrádió

Friderikusz Sándor televíziós újságírót elmarasztaló állásfoglalást tett közzé a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága. A sajtószövetség az úgynevezett Csenterics-ügyben nyilvánult meg.

Mint írták, a rendelkezésre álló anyagokból megállapították, hogy Friderikusz Sándor egy tavaly elhunyt televíziós rendező, Csenterics Ágnes nevében küldhetett választ az egyik bulvárlapnak, azaz a nyilatkozatot a „sajtósként foglalkoztatott” nevében maga Friderikusz Sándor adhatta. Az állásfoglalás szerint az Újságíró Etikai Kódex hangsúlyozza, hogy egy adott anyag szerzője vagy szerkesztője valótlanságot nem állíthat. Az etikai bizottság arra is felhívja a figyelmet, hogy elhunyt személyiségek nevével visszaélni nemcsak etikai szempontok szerint súlyosan aggályos, de a hozzátartozók érzékenységét is joggal sérti, és mindezeken túlmenően kegyeleti jogot is sérthetnek.

Hozzáteszik, hogy az állásfoglalás nem jár szankciók alkalmazásával, mert Friderikusz nem tagja a MÚOSZ-nak.

Arról nem esett szó, hogy Friderikuszt meghallgatták-e az ügyben, mindenesetre egy hete, tehát a MÚOSZ állásfoglalás előtt, Friderikusz a Youtube-on már reagált a körülötte korábban kialakuló vitára. Ebben értetlenségét fejezi ki, jelentéktelennek írja le a kérdést, valamint baromságnak nevezi azt firtatni, hogy ki az ő sajtósa, illetve, hogy van-e sajtósa. Az egész ügy mögött szerinte egy személyes konfliktus és az abból fakadó kicsinyes bosszú áll.