„Klubrádió
Reggeli gyors

A polgármester megkérdezte Pintért, nem baj-e, hogy megszüntetik a tatabányai médiát

23/12/2021 12:47

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Szücsné Posztovics Ilona tatabányai polgármester szerint olyan a világon nincs, hogy a tatabányaiak tájékoztatás nélkül maradjanak, holott a közgyűlés fideszes kezdeményezésre éppen most szüntetné meg a helyi újságot. A polgármestert védelmébe vette Karácsony Gergely és a MÚOSZ is, de a Belügyminisztérium szerint ezt neki alá kell írnia az erre vonatkozó rendeletet, legfeljebb majd a kormányhivatal fellép az ügyben. Na persze.

2021. december 23. Reggeli gyors (2021. december 23., csütörtök 06:00)
130:00
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 109:06-tól hallgathatja meg.

A tatabányai Városházán, a december 16-án tartott közgyűlésen elfogadták az átmeneti költségvetést, ami a 2022 január 1.-től életbe lépő éves költségvetés elfogadásáig marad életben. Ezen az ülésen váratlanul kiosztották az egyik fideszes módosító javaslatot, amit a szintén fideszes vezetésű pénzügyi bizottság csak előző nap tárgyalt, és amiről még a polgármester sem tudott.

A módosító egyik pontja arról szólt, hogy "a lakossági tájékoztatással kapcsolatos kiadásokra új kötelezettség nem vállalható, kifizetés nem teljesíthető és a vállalt kötelezettséget 2021. december 31-ig azonnal fel kell mondani" - mondta a Reggeli gyorsban Szücsné Posztovics Ilona tatabányai polgármester. Aki teljesen abszurdnak nevezte ezt a rendelkezést, "tekintettel az alaptörvényben foglaltakra és az önkormányzati elvekre vonatkozóan".

 
Szücsné Posztovics Ilona
 
Szücsné Posztovics Ilona, polgármester, Tatabánya
Fotó: Varga Ildiko / Facebook
 

 

Emiatt leáll Tatabánya honlapja, a közösségi média, az online újság és a közgyűlés közvetítése is. A lényeg a polgármester szerint az, hogy a tatabányaiakat senki nem foszthatja meg a tájékozódástól. Szerinte éppen az a fideszesek célja, hogy a kommunikációban erőteljesen jelenjenek meg a politikai konfliktusok, de a polgármester szerint az embereknek nem erre van szükségük, hanem nyugalmat szeretnének, és a problémáikat megoldani. "A közfeladatellátásnak arra kell törekednie, hogy minél jobb körülményeket biztosítsunk az embereknek városi szinten" - mondta Szücsné. Szerinte ők eddig ebbe az irányba haladtak.

Elmondta, hogy nem ez az első eset, hiszen volt egy önkormányzati magazinjuk, a Jó Szerencsét magazin, amit októberben szüntetett meg a közgyűlés, pedig a polgármester szerint abban nem is volt politika, hanem a közgyűlési eseményeket objektíven tudósították, ezen kívül magazin-jellegű hírek voltak a város történéseiről.

Elmesélte a tatabányai polgármester, hogy a fideszes vezetésű város és a mostani között az újságban megjelenő hírek alapján is van különbség. A korábbi városvezetésnek is volt egy lapja, a Mi Tatabányánk, amelynek az utolsó 18 lapszámát összehasonlítottak a sajátjukkal: a fideszes lapban 98-szor jelent meg az akkori polgármester, Szücsné viszont a sajátjukban csak 28-szor. "Igazándiból nem is az volt a cél, hogy a polgármester szalagátvágásait, megjelenését bemutassa, hanem hogy a lakosságot tájékoztassa", de ez a polgármester szerint a képviselőknek nem elég, ők olyan újságot akarnak a közgyűlésben meglévő konfliktusok, pártpolitikai csatározások több oldalon keresztül megjelenhetnek.

Szücsné Posztovics Ilona örült annak, hogy országos viszonylatban sok visszajelzést kapott, "mert az emberek jogait nem lehet korlátozni, a demokráciának nagy jelentősége van", és a helyi média megszüntetésére már a fideszes szavazók is felkapták a fejüket, hogy ilyen nincs. Fontosnak nevezte, hogy Karácsony Gergely és az újságírószövetség is megerősítette, amit ő képvisel.

Ezután a polgármester levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, Pogácsás Tibor államtitkárnak és a kormányhivatalnak is, amiben iránymutatást kért, hiszen nem akarja a szerinte alaptörvényellenes rendeletet aláírni, és Pogácsás gyorsan válaszolt neki, hogy bizony, neki alá kell írni a rendeletet és végre is kell hajtani, aztán majd a kormányhivatal felülvizsgálhatja és a törvényesség helyreállítását kérheti.

"Most ott járok, hogy a belső igazságérzetem, minden porcikám ellenkezik, hogy alaptörvénybe ütközőt aláírjak, és ami Tatabánya lakosságát sérti" - mondta a tatabányai polgármester.