„Klubrádió

Az IPI és más sajtószabadsággal foglalkozó szervezetek nyilatkozata – Magyarország: Médiaszabadsággal foglalkozó csoportok üdvözlik a Klubrádió frekvenciája ügyében indított uniós bírósági beadványt

19/07/2022 17:32

| Szerző: IPI

Az Európai Bizottság lépése megkésett, de fontos jelzés arra, hogy készek jogi eszközöket is felhasználni a független média védelmében.

Az alulírott, médiaszabadsággal és szólásszabadsággal foglalkozó szervezetek üdvözlik az Európai Bizottság döntését, hogy Magyarországnak az Európai Unió Bírósága előtt kelljen felelnie, amiért az ország Médiatanácsa 2021 februárjában megfosztotta a Klubrádió független műsorszolgáltató rádiót a frekvenciájától.

Az EU végrehajtó szervének döntése, hogy beperli Magyarországot a Klubrádió frekvenciaengedélyével kapcsolatos uniós távközlési szabályok vélhető megsértése miatt, egy megkésett, de fontos jelzés, hogy a Bizottság egyre inkább kész a rendelkezésére álló eszközöket használni a független média, a szólásszabadság és a médiapluralizmus védelmére ott, ahol azok a legnagyobb veszélyben vannak.

Úgy véljük, hogy ez a jogi lépés a demokratikus normák és az uniós értékek lényegét érinti: a sajtó szabadságát, hogy bírálhassa a kormányt és független módon tudósíthasson a kormány vagy az állami szabályozó szervek indokolatlan beavatkozása nélkül.

A Bizottság július 15-én jelentette be a kötelezettségszegési eljárás folytatását, arra hivatkozva, hogy a Médiatanács döntése „erősen megkérdőjelezhető indokokkal” született, amellyel elutasította a Klubrádiónak a Budapest 92,9 MHz-es frekvencia használatára vonatkozó kérelmét, valamint „aránytalan és diszkriminatív módon” alkalmazta a szabályokat. Hozzátette, hogy a rádió elhallgattatása „sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített szólásszabadságot”.

Mint arról szervezeteink korábban már beszámoltak, a Klubrádiót 2021 februárjában megfosztották a sugárzáshoz szükséges frekvenciától, miután a kizárólag a kormánypárti Fidesz által kinevezett tagokból álló Médiatanács elutasította a hosszabbítási kérelmét, mert állítólag nem tett eleget bizonyos bürokratikus követelményeknek. A szabályozó testület ezután megakadályozta a rádió kísérletét, hogy újra megszerezze a frekvenciát, amelyen 20 éven át sugározta adását, ezzel elhallgattatva az ország egyik utolsó jelentős kritikus műsorszolgáltatóját. Bár a Klubrádió továbbra is működik az online térben, jelenleg frekvencia nélküli rádióadóként működik, ami jelentősen korlátozza hatókörét és befolyását.

Reményünket fejezzük ki, hogy az Európai Unió Bírósága alaposan kivizsgálja ezt az ügyet, és megállapítja, hogy Magyarország megsértette az uniós távközlési jogszabályokat a rádiófrekvenciák tisztességes és megkülönböztetés nélküli elosztása ügyében. Ez lehetővé tenné a Klubrádió számára, hogy a Legfelsőbb Bíróságon újratárgyalást kérjen a Médiatanács eredeti döntése miatt. Ez az eljárás azonban valószínűleg hosszadalmas lesz, és félő, hogy végül kevés közvetlen hatása lesz arra, hogy a Klubrádió újraindíthatja-e a frekvencián a műsorszolgáltatását.

Végső soron ez az ügy túlmutat egyetlen rádióállomás helyzetén. Az elmúlt évtizedben a funkcionális függetlenséget garantáló megfelelő jogi biztosítékok hiánya miatt a Médiatanács központi szerepet játszott a médiapluralizmus jól dokumentált és szisztematikus eróziójában Magyarországon. A függetlenség hiányával kapcsolatos aggodalmakra nemrégiben az EU 2022. évi jogállamisági jelentése is rámutatott. A Klubrádió egyike azon eseteknek, amiben a frekvenciamegújítási eljárást szelektíven alkalmazták a kormánykritikus műsorszolgáltatók kárára.

Mindez aláhúzza annak a fontosságát, hogy a készülő új európai médiaszabadságról szóló törvénynek sürgősen foglalkoznia kell a média megszállásához és kisajátításához vezető veszélyekkel, biztosítania kell általánosságban is a médiaszabályozáson keresztül a sajtó függetlenségét.

Szervezeteink a következő hónapokban is szorosan figyelemmel kísérik a jogsértési eljárásokat, és ezután is megkongatják a vészharangot a média szabadsága és sokszínűsége elleni jövőbeni támadások miatt Magyarországon. Továbbra is szolidaritásunkról és támogatásunkról biztosítjuk Magyarországon a független újságírókat és médiaszolgáltatókat, akik rendkívül nehéz körülmények között látják el kritikus és fontos társadalmi ellenőrző szerepüket.

Alulírott:

ARTICLE 19 Europe
AMARC Europe
Európai Polgári Szabadságjogi Unió / Civil Liberties Union for Europe (Liberties)
Európai Sajtó- és Médiaszabadság Központ / European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
Európai Újságíró Szövetség / European Federation of Journalists (EFJ)
Free Press Unlimited (FPU)
Nemzetközi Sajtóintézet / International Press Institute (IPI)
Média Sokszínűség Intézet / Media Diversity Institute
OBC Transeuropa (OBCT)
Ossigeno.info
Riporterek Határok Nélkül / Reporters Without Borders (RSF)
Újságírók Társasága, Varsó

Ezt a nyilatkozatot a Media Freedom Rapid Response (MFRR) koordinálta, amely egy egész Európára kiterjedő mechanizmus, és nyomon követi, ellenőrzi és reagál a sajtó- és médiaszabadság megsértésére az EU tagállamaiban, a tagjelölt országokban és Ukrajnában. A projektet az Európai Bizottság társfinanszírozza.

Az eredeti, angol nyelvű nyilatkozat az IPI weboldalán jelent meg 2022. július 19-én.