„Klubrádió
A lényeg

Nemzetközi Sajtószövetség: A fideszes médiatanács el akarja hallgattatni a Tilos Rádiót

12/05/2022 19:31

| Szerző: Klubrádió

A Nemzetközi Sajtószövetség szerint a Médiatanácsot bunkósbotként használja a Fidesz a független hangok ellehetetlenítésére és a médiapluralizmus maradványainak felszámolására. A Tilos Rádió elleni lépéseket ugyanis nem egyedi esetként kezelik, hanem a Klubrádióval történtekkel kötik össze.

A Nemzetközi Sajtószövetség súlyos aggályait fogalmazta meg a Médiatanács azon döntése miatt, amely megvonta a Tilos Rádió frekvenciaengedélyét. Közleményükben hangsúlyozták, hogy a Médiatanács tagjait csak a kormánypárt nevezi ki. Megjegyzik, hogy a Tilos frekvenciájának elvétele április 14-én, nem sokkal azután történt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz negyedszerre is kétharmadot szerzett, ami további aggodalmakat jelent a Magyarországon megmaradt független média helyzetére nézve.

Jelezték: a Médiatanács egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy a Tilos Rádió műsoraiban négyszer előfordult helytelen nyelvhasználat, azonban ez 20 ezer órányi adás alatt következett be. Hozzátették: kisebb adatszolgáltatási hiányosságokra is hivatkozott a hatóság. A Tilos nem tagadta a hibákat, azonban a döntés súlyosságát hangsúlyozták.

Az ENSZ-ben, az UNESCO-ban és az Európa Tanácsban is tanácsadói szerepet betöltő szervezet szerint a Médiatanácsot bunkósbotként használja a Fidesz a független hangok ellehetetlenítésére és a médiapluralizmus maradványainak felszámolására. A Tilos Rádió elleni lépéseket ugyanis nem egyedi esetként kezelik, hanem a Klubrádióval történtekkel kötik össze. (A Klubrádió frekvenciájának elvétele miatt európai uniós kötelezettségszegési eljárás indult a magyar kormány ellen. Az Európai Bizottság szerint rádió elhallgattatásához vezető eljárás aránytalan és átláthatatlan volt, és a Médiatanács diszkriminatív módon alkalmazta a médiatörvényt.)

A Tilos Rádió szeptember 3-ig használhatja a budapesti 90,3-as frekvenciát. Az NMHH már közölte, hogy új tendert ír ki. Csabai Gábor „Papó”, a Tilos ügyvezetője a döntés után egy nappal nyilatkozott a Klubrádiónak.

(via hvg, kiemelt kép: Flickr.com)