„Támogassa
A lényeg

Az Európai Bizottság bírósághoz fordul a Klubrádió ügyében

14/07/2022 07:29

Az Európai Bizottság (EB) bíróság elé viszi a magyarországi hatóságokkal kirobbant vitáját az LMBTQ közösség jogsérelmeiről és a Klubrádió frekvenciamegvonásáról, értesült a Népszava.

A lap brüsszeli forrásai szerint ezen a héten dönthetnek erről.

Az EB szerint:

  • a “gyermekvédelmi törvény” előírásai számos uniós jogszabályba ütköznek és sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, a magánélet tiszteletben tartásához és a megkülönböztetésmentességhez való jogot.
  • A Bizottság kifogásolja, hogy a magyarországi hatóságok egy LMBTQ-tartalmú, a “Meseország mindenkié” című gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írták elő, ami korlátozza a szerzők és könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát és indokolatlan, a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést alkalmaz. 
  • Az EB erősen aránytalannak és átláthatatlannak, így az uniós hírközlési szabályokkal ellentétesnek tartja a Médiatanács döntését a Klubrádió frekvenciájának megvonásáról. Ebben az ügyben nem maradt más hátra, mint az Európai Unió Bíróságához fordulni.

A Népszava úgy tudja, hogy "a jogsértési eljárások eheti csomagjában több felszólítás címzettje is a magyar kormány lesz".