„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Függőséget okozó fehér arany

21/01/2022 06:39

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Akik mostanában elektronikai cikkeket készültek venni, rég nem látott árakkal találkozhattak, a probléma okozója nagyrészt a világméretű chiphiány, amitől több iparág is szenved. Mi váltotta ki a szokatlan helyzetet, egyáltalán mi az a chip és mire való? A témába vágó szintén fontos kérdés, hogy milyen elemektől függhet az egyre inkább az elektronikai eszközök használatára épülő életmódunk? Állandó szakértőnkkel, Szokolai Tibor fizikatanárral beszélgettünk.

2022. január 18. Ötös Bódy Gergővel-részlet / Interjú, Szokolai Tibor - 2022.01.18.
11:55
00:00

Vannak az elektromosságot nagyon jól vezető fémek, például az alumínium és a réz, minél jobb vezető egy eszköz, azaz minél több elektromosan töltött részecskét tud oda-vissza áramoltatni, annál több feladatra lehet használni.

A fémek vezetőképessége melegítés hatására romlik, viszont már az 1800-as években felfedeztek olyan más elemeket, ötvözeteket, amelyeket ha melegítenek, javul a vezetőképességük. Ezekből az úgynevezett félvezetőkből már az 1870-es években – két különböző félvezető összeépítésével – sikerült diódát alkotni: olyan elektronikai eszközt, amelyik az egyik irányba vezeti az áramot, a másikba pedig nem. 1947-ben ilyen félvezetőből már hármat raktak egymás mellé, így létrejött a tranzisztor. A tranzisztorral ki lehetett váltani a régi elektroncsöveket, hiszen energiatakarékosabban, sokkal kisebb helyet foglalva tudta ugyanazt a feladatot ellátni, például erősítőkben a hangokat felerősíteni. Ezután folyamatosan elkezdték kicsinyíteni ezeket, mígnem létrejöttek a chipek, ahol már 2x3 mm-es területre több ezer elektronikai elemet tudtak összezsúfolni – mondta el Szokolai Tibor.

 
Forrás: Pixabay
 

Manapság már a legtöbb műszaki eszközt chipek irányítják, a chipeket mindig bizonyos feladatokra készítik, tulajdonképpen ezek a vezérlőegységei az adott szerkezeteknek. Szükségesek a digitális órákhoz, hogy azok pontosan mutassák az időt, de ugyanígy a számítógépek processzoraiba, elektromos sütők hőfokszabályzójába, az autókba, hogy irányítsák a motor működését, vagy a GPS és a telefonok használatához.

Szokolai Tibor elmondta, eddig az volt a jellemző, hogy a chipek iránti kereslethez igazodni tudott a gyártás, a meglévő kapacitás kielégítette az aktuális, nagyjából kiszámíthatóan alakuló igényeket. Mígnem jött a Covid-járvány, amely amellett, hogy különböző lezárásokat, cégbezárásokat okozott, ezáltal csökkentve az ellátást, egyszersmind az otthoni munka és az online tanulás elterjedésével hirtelen három-négyszeresére növelte az igényt az elektronikai eszközök iránt, óriási áruhiányt generálva.

 
Szokolai Tibor fizikatanár
Forrás: YouTube 
 

A jövőben várhatóan azok a bányák lesznek a legértékesebbek, ahol az olyan anyagokat tudják kitermelni, amelyek az elektronikai eszközök működéséhez elengedhetetlenek. Ilyen elemek például a lítium, a szilícium, a germánium, a foszfor vagy a jelenleg nagyrészt Kínából beszerezhető ritkaföldfémek, és természetesen a mindennapjainkat alapjaiban meghatározó elektronikai iparágban szintén nagy fontosságú nemesfémek is ebbe a körbe tartoznak. A modern ipar számára szükséges egyes anyagok árát az is növelheti, ha készleteik feltárása és kitermelése nem tud lépést tartani az igényekkel. Ilyen nagy jelentőségű, az elektronikai ipart és ezáltal életmódunkat, fogyasztásunkat is nagyban befolyásoló elem lehet például a fehér aranynak is nevezett ezüstös színű, lágy fém, a lítium, amelyet jelentős részben a sokféle elektromos járműhöz is használt lítiumion-akkumulátorok gyártásához bányásznak.

 
Lítiumelem 
Forrás: Wikipédia
 

A beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös – Bódy Gergővel/Interjú Szokolai Tiborral
2022. január 18., kedd 10:05