„Köszönjük,
Szerepvállalás

Passzold vissza a használt mobilt, kincset rejt!

18/10/2021 15:35

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

A „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefonokat gyűjtő kampány célja, hogy segítse a körforgásos gazdaságot. A használt készülékekből 17-féle fémet lehet visszanyerni, köztük a koltánt, amelynek bányászata Afrikában Afrikában veszélyeztetett fajok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegeti. Emellett a Semmelweis Egyetem szenior akadémiájáról is beszéltünk a Szerepvállalásban.

2021. október 16. Szerepvállalás (2021. október 16., szombat 18:05)
22:21
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori

Őszi fordulójához érkezett a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefonokat összegyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. A kampány célja, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet, és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot. A használt készülékek ugyanis kincset rejtenek; többek között 17-féle fémet lehet visszanyerni belőlük. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegeti. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára avatott be a kampány részleteibe.

A jövő radiológiája, a konduktív nevelés alapelvei és gyakorlatai, a poszt-COVID tünetegyüttes gyermek- és felnőtt korban, a vese és a hasnyálmirigy fontossága, a betegközpontú gyógyszeradagolási formák, a szívtranszplantáció vagy a mesterséges intelligencia szerepe az egészségügyben. Elindult a Szenior Akadémia ingyenesen látogatható, online programsorozatának újabb szemesztere. A Semmelweis Egyetem – alapításának 250 éves jubileumára emlékezve – 2019-ben indította el a lakosságnak, főként az idősebb korosztálynak és hozzátartozóinak szóló sorozatát. Az ötödik szemeszter 10 online előadásának témáiról dr. Nagy Zoltán professor emeritus, a Szenior Akadémia szakmai vezetője mesélt.

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Jane Goodall Intézet / Facebook

Szerepvállalás
2021. október 16., szombat 18:05
Műsorvezető: Bíró Bori