„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Harminc év múlva több műanyag lehet az óceánokban, mint hal

26/07/2020 15:48

| Szerző: Klubrádió

Jelenleg a Föld óceánjaiban 150 millió tonna műanyag van, és ez évről évre 8 millió tonnával nő, minden egyes percben 15 tonna újabb műanyagszemét kerül bolygónk vizeibe. Szakértők arra figyelmeztetnek, ha ez a tendencia ilyen ütemben folytatódik, akár már 30 év múlva több műanyag lesz a Föld óceánjaiban, mint hal. Berek László kémiatanár beszélt erről.

2020. július 21. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Különóra (2020. július 21., kedd 10:00)
09:52
00:00
Mit nevezünk műanyagnak?

A műanyagok úgynevezett makromolekulás anyagok. Kétféleképpen állíthatjuk elő őket, van, hogy már adott a molekula, amit át kell alakítani, ilyen például a cellulóz, a fehérje, a kaucsuk. Ezek természetes alapanyagok, amelyeket a szakemberek mechanikai vagy vegyi folyamatban alakítanak át – és kész is a műanyag. De van, amit szintetikus úton állítanak elő, azaz mesterséges alapúak, ezek kőolaj- vagy földgázszármazékokra vezethetők vissza.

Sokkal olcsóbb új műanyagot előállítani, mint a régit újrahasznosítani

Napjainkban a műanyagok előállításra a kőolaj és a földgáz árának komoly hatása van, ez az újrahasznosítás szempontjából igen nagy problémát jelent, mivel sokszor bizonyos termékeket olcsóbb előállítani, mint újrahasznosítani. Ezért is tud felgyűlni olyan sok elhasznált műanyag a környezetünkben. A terhelés jelentős részét a csomagolóanyagok okozzák.

Mindennap használjuk, de tudjuk, miről is van szó?

A természetes alapú műanyagok, mint például a fákból nyert cellulóz átalakításával készül a műselyem, a fehérjealapúból pedig a műszaru, ami például a fésűk alapanyaga, a kaucsuk átalakításával nyersgumi keletkezik, vulkanizálással rugalmas tulajdonságú anyag nyerhető. Mesterséges műanyag a polietilén, melynek egy származéka például a pet-palack. Léteznek hőre lágyuló és hőre keményedő műanyagok.

A hétköznapi életben nagyon sok helyen találkozunk műanyagokkal, rengeteg alkatrész készül műanyagokból. A szelektív gyűjtés fő problémája, hogy a műanyag sokszor nem önállóan van jelen, hanem különböző alkatrészként, a palackok, szívószálak, egyszer használatos étkészletek ezeknek csak egy kis részük. A műanyagok nagy részének a lebomlása csak nagyon-nagyon hosszú idő alatt történhet meg, ezért halmozódnak fel ilyen mértékben a természetben.

Ötös - Bódy Gergővel
2020. július 21., kedd 10:00