„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Nem küldünk szemetet az űrbe

27/08/2019 11:56

| Szerző: Klubrádió

Papírtányér, vagy műanyag? Ettől az egyszerű kérdéstől jutunk el az Ötösben az űrszemétig, illetve űrszemetelésig.

2019. augusztus 27. Ötös - részlet 19.08.27. Ürge-Vorsatz Diána
11:39
00:00

Spóroljunk a papírral, vagy fölösleges? Természetesen spóroljunk, hogy minél kevesebb szemét keletkezzék. Ez lehet a fő szempont, de van tévhit, vagy félreértés is a papírgyártás körül. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU professzora hívta fel ezekre a figyelmet az Ötösben.

A papír nagy részét ma már olyan fákból állítják elő, amelyeket kimondottan erre a célra nevelnek. Azaz kivágják az erdőt, majd telepítenek a helyére újat, hogy később is legyen alapanyag, tehát a papírgyártás tulajdonképpen segíti is az erdők megőrzését. Ott van mellette a másik szempont, hogy a gyártás folyamán viszont rengeteg szennyezőanyag keletkezik, sok vegyszert használnak, ami egyértelműen károsítja a természetet.

A papír viszonylag jól hasznosítható újra, de azt is figyelembe kell venni, hogy az újrahasznosításnál mindig romlik a minőség, másodszorra ugyanolyan jó papírt már nem lehet készíteni a hulladékból. Ami pedig szennyezett, azt nem is lehet ismét felhasználni.

Európa nem is tud mit kezdeni már a saját szemétjével, Kína egészen a közelmúltig átvett egy tekintélyes mennyiséget, de aztán letett erről, mert nem akarja a saját embereit mérgezni.

Ha mégis használnunk kell valamit, mondjuk papír- vagy műanyagtányért, akkor természetesen jobb a papír, mert lebomlik, és a gyártása sem olyan környezetszennyező, mint a műanyaggyártás.

Felmerült még a műsorban az az elképzelés, hogy ki lehetne lőni az űrbe a hulladékot, így tisztább maradhatna a Föld. A fizikus szerint ez elvileg lehetséges lenne, de gyakorlatilag soha nem fog megvalósulni. Ha csak földkörüli pályára gondolunk, addig is rengeteg energiát fogyaszt egy rakéta, távolabbi célig eljutni pedig nyilvánvalóan még többet. Ez is rettenetesen levegőszennyező megoldás lenne, arról nem beszélve, hogy már most is annyi űrszemét kering körülöttünk, hogy akár komoly veszélyt is okozhat. Amennyi hulladéktól meg kellene szabadulni, az irdatlan pénzbe kerülne.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Ötös
2019.08.27. 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő