„Klubrádió
Reggeli gyors

Jó ha tudjuk, műanyaggal dúsított sört iszunk

13/06/2019 12:25

| Szerző: Klubrádió

Minden héten megeszünk és megiszunk egy bankkártyányi műanyagot – erre jutott a WWF természetvédelmi szervezet friss kimutatásában. A legtöbb plasztik az ivóvízzel és az azzal készült élelmiszerekkel jut a szervezetünkbe. Ugyan vannak eltérések az egyes földrészek között, de a Magyarországon élők sem nyugodhatnak meg.

2019. június 13. Reggeli gyors-részlet/Interjú Antal Alexával (2019. 06.13.)
05:49
00:00

Átlagosan hetente 5 gramm műanyagot visz be a szervezetébe egy ember a táplálékával, ami olyan, mintha megenne egy bankkártyát – a pénzforgalmat segítő eszköz nagyjából ennyit nyom – ezt is tartalmazza a Természetvédelmi Világalap (WWF) új tanulmánya.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője hangsúlyozta, az egyre nagyobb mennyiségben termelt műanyag 30 százaléka hulladékként a természetbe jut. A tengerekben jelenleg 150 millió tonna plasztikszemét van, és évente 8-12 millió tonna ömlik még bele. Az eleve mikroműanyagként a természetbe kerülő, vagy az elaprózódással azzá váló szemét pedig bekerül az állatok táplálékláncába, és így végül visszajut az emberek tányérjára, valamint az ivóvízbe és a levegőbe is. Az egyik legmagasabb műanyagtartalma az ivóvíznek van, és ezáltal például a sörnek.

 
Pixabay
 

Az európaiak kicsit ugyan jobb helyzetben vannak, mint az Amerikában vagy Indiában élő emberek, mert utóbbi helyeken különösen magas az ivóvíz műanyagtartalma, de a mi kontinensünkön is jelentős a szennyezettség. Magyarországon műanyaggal leginkább terhelt folyó a Duna, amelynek egy köbmétere ötven műanyagszemcsét tartalmaz, de a Tisza is komolyan érintett, az Ipoly kevésbé – abban köbméterenként csak egy-két plasztikrészecskét találtak.

Azt még nem tudni, hogy ez az egészségre pontosan milyen hatással van, de egyes esetekből arra lehet következtetni, hogy a nagy mennyiségű belélegzett vagy elfogyasztott műanyag például légúti gyulladásokat okoznak.

Reggeli gyors/Interjú Antal Alexával
2019. június 13., csütörtök 07.45
riporter: Lampé Ágnes