„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Rosszban volt a szüleivel? Elkerüli az illatukat

1/03/2021 13:52

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Már magzati korban kifejlődik a szaglás, a magzat felismeri édesanyja illatát – mondta Lipovszky Csenge illatszakértő, aki arról is beszélt, hogy még a nagyszülők is felismerik a szagukról azt, aki a családjukhoz tartozik. Aki rosszban volt a szüleivel, az kerüli a rájuk emlékeztető illatú embereket. De hogy jönnek ide a patkányok és a citromok? Megtudhatják az Ötösből.

2021. január 25. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Apanapló (2021. január 19.)
12:29
00:00

Babaszagról, illetve az illatok és a felnövés kapcsolatáról is szó volt az Ötösben. Lipovszky Csenge illatszakértőt kérdeztük, aki szerint már magzati korban kifejlődik a szaglás: az illatmolekulák a magzatvízben feloldva találhatók meg, ezzel érintkezik a magzat nyálkahártyája. A magzat felismeri édesanyja illatát, ezt az úgynevezett feromontérképet úgy kell elképzelni, mint egy egyedi azonosítót, ami olyan, akár egy ujjlenyomat. 

 Kép: Pexels.com
 
 

Az illatokhoz fűződő viszonyunk függ attól, milyen volt a kapcsolatunk a szüleinkkel, vagyis ha szerettük őket, az édesanya vagy édesapa illatának számunkra pozitív jelentősége van, tehát szimpatikusnak tartjuk azokat az embereket, akiknek hasonló a szaguk. De ha rossz volt a viszony a szülőkkel, akkor elkerüljük az olyan embereket, sőt élethelyzeteket, akik és amelyek erre a traumatizált időszakra emlékeztetnek bennünket, tehát illatuk számunkra kellemetlen lesz.

Nemcsak a párválasztásban, hanem baráti és egyéb emberi kapcsolatokban is létezik úgynevezett szagszimpátia. A szaglás az egyedfejlődés során leginkább figyelemfelhívó jelleggel volt az evolúció hasznára, tehát ha valaki megérzi, hogy egy szag emlékezteti valamire, ami például annak idején fenyegette, akkor kilép abból a helyzetből.

Egy szülő felismeri a kisbabája szagát. Lipovszky Csenge szerint azt mondják a kutatók, hogy a mai napig működik illat alapján a „klánok” felismerése, tehát egy anya, apa, sőt a nagyszülők is felismerik a szagukról azt, aki a családjukhoz tartozik.

A beszélgetésben volt szó a többi között a levenduláról, a szempilláról, sőt még a patkányok szaglásáról és a citromról is.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Ötös - Bódy Gergővel
2021. január 19. 10.00