„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Tudta, hogy az angol WC nem éppen egészséges?

15/06/2020 09:23

| Szerző: Klubrádió

Az angol WC feltalálásával az emberek tényleg kiszúrtak magukkal? A rágógumi lenyelése valóban gondot okoz? A székeléssel kapcsolatos intim kérdésekre kerestük a választ Takáts Alajos, belgyógyász-gasztroenterológussal.

2020. június 09. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Takáts Alajos (20.06.09.)
09:51
00:00
Az angol WC felfedezésre 1591-re datálható és sikere a nyugati világban azóta is töretlen. Az átlagember most már megszokta, és nem is nagyon tudna élni nélküle.

A régi, guggolós székelési módszer igaz kényelmetlenebbnek tűnik, de valójában sokkal optimálisabb, mivel a belek abban a helyzetben nem törnek meg. Viszont a civilizáció fejlődésével a székelési szokások is fejlődtek és ez törvényszerű, nagy problémát nem okoz - mondta el Takáts Alajos.

Ha valakinek szorulása van, azt valószínűleg inkább a mozgásszegény életmód, a kevés folyadékfogyasztás, illetve a rost nélküli étrend okozza. Ezen kívül egyéb idegi vagy beidegződési zavarok is állhatnak a háttérben.

Az idegrendszer és bélműködés összefügg, így ha valakinek valami pszichés problémája adódik, az rögtön az emésztőrendszer működésében is megmutatkozik. Ilyenkor könnyen lehet, hogy valakinek hányingere, hasi görcsei, gyomorfájdalmai lesznek, vagy akár székrekedés is kialakulhat nála – tette, hozzá az orvos.

A székrekedés, főként idegen helyen, fiatal nőknél gyakoribb, de általános, hogy, ha valaki például nyaralni megy, olyankor, amikor kibillen a komfortzónájából, nehezebben végzi el a nagydolgát. Aki tudja magáról, hogy ilyen típusú, annak célszerű felkészülten útnak indulnia.

A székrekedés kezelésére a természetes módszerek a legoptimálisabbak, ugyanis a hashajtóhoz a szervezet könnyen hozzászokik, ezért az egy idő után hatástalan.

A megfelelő székletürítést elő lehet segíteni olyan ételekkel is, amelyek picit meghajtják az embert, ilyen például az aszaltszilva, a szilvalekvár vagy a tejtermékek. Fontos a rostdús táplálkozás is: egy kb. 80 kilós ember bélrendszerében 1-2 kiló baktérium él, melyek számára ez fontos táplálék. De székrekedés esetén a csokoládé és a kakaófélék kerülendőek, mert azok megfogják a székletet.

Ezen kívül bizonyos intimtornás módszerek is segíthetnek – mondta Takáts Alajos.

Ha valaki véletlenül rágógumit nyel le, az a hiedelmekkel ellentétben, nem okoz nagy gondot, a bélrendszerből egy idő után kiürül. Bár ötven éves kor felett mindenkinél kialakulnak  úgynevezett divertikulumok, az-az apró kis zsákocskák a vastagbelében. Néhány esetben előfordulhat, hogy ha az illető emészthetetlen dolgot fogyasztott, ezekben a zsákocskákban bent ragad és pangást, gyulladást okoz, de a rágógumi nem tapad meg, ettől nem kell félni a véletlen lenyelés esetén sem – jegyezte meg a belgyógyász.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Bódy Gergővel
2020. június 09., kedd 10:00