„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Hogyan meséljünk fejből?

28/06/2020 09:35

| Szerző: Klubrádió

Ha nem mindig könyvből akarunk esti mesét olvasni gyermekünknek, hanem inkább szeretnénk saját magunk szőni a mesék fonalát, az nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk, mi több, tanulható. Dávid Ádám író, költő – akinek írásai az általános iskola harmadik és negyedik osztályos tananyag része – osztotta meg velünk mesemondási tanácsait.

2020. június 16. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Dávid Ádám (20.06.16.)
13:29
00:00
Más mesét írni és fejből mondani. A mesemondás spontán dolog. Bár kell érzék is hozzá, valamilyen szinten tanulható – mondta el Dávid Ádám.

Ahogy a pici fejlődik, úgy korszakonként változik az érdeklődési köre, pontosan ezért figyeljünk arra, hogy gyermekünk saját életének motívumai is megjelenjenek a történet folyamában, amelyekhez népmesei alapokat is segítségül vehetünk.

Akár az adott nap eseményeit is közösen újra mesélhetjük, miközben játékosságot vonunk a történetbe. Saját mindennapjaink történésit vegyíthetjük az általunk kreált képzeletvilággal.

Fontos figyelni a gyermek rezdüléseit. Soha ne ragaszkodjunk az előre elgondolt történetszálhoz, hagyni kell, hogy a mese a gyermekkel közösen kreált mederben csordogáljon.

A közismert mondókákat is átkölthetjük saját családi ízlésünk szerint. A lényeg az, hogy a gyermek részese legyen a történetnek, mert akkor magáénak érzi – osztotta meg mesemondási trükkjét az író.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Bódy Gergővel
2020. június 16., kedd 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes