„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Mit várhatsz akkor, ha a legközelebbi szupermarket 4000 kilométerre van?

20/03/2021 11:45

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Bár a többség így emlegeti, a Húsvét-szigetek valójában egyetlen sziget. Ahol nincsenek hotelek, ellenben egy rendes ebéd átszámítva 20 ezer forint. Van egy rádió, egy templom, egy focicsapat, és egy temető is, ahol a sírok ugyanúgy háttal vannak a tengernek, mint a sziget emblematikus szobrai. Minderről szó esett műsorunkban, ahol Nagy Péter hátizsákos utazó, író mesélt élményeiről.

2021. március 09. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Húsvét-szigetek (2020. március 9., kedd 10:00)
18:43
00:00

A Húsvét-sziget a Csendes-óceán délkeleti részén, a Baktérítőtől délre található. Néprajzilag Polinézia része, nemzetközi jogilag Chile tartománya 1888 óta. Nevét egy holland tengerészkapitánytól kapta, aki 1722-ben éppen húsvét vasárnapján fedezte fel. A szigetet körülbelül 30 ezren lakták, később viszont ez a szám lecsökkent 150 főre, a mai lakosok pedig ennek a százötven főnek a leszármazottai. A Húsvét-sziget főleg a mintegy 900 fennmaradt monumentális kőszobor miatt híres.

 
Húsvét-szigetek (kép: Pixabay)
 
 

Nagy Péter utazó, író a március 9-ei Ötösben arról is beszélt, hogy a Húsvét-szigetek tehát meglepő módon csupán egyetlen sziget, ahol az öt iskolán kívül szinte mindenből egy van. Egy falu, egy templom, egy posta, egy kórház, egy bankautomata és még egy focicsapat is akad, amelynek – a legközelebbi lakott terület messzeségét figyelembe véve – nehezen akad kihívója. Közlekedési lámpák nincsenek, ahogy nagy úthálózatok sem, közlekedni csupán dzsipet bérelve lehet, más autó nincs, nem is bírná a terepet.

Az egyetlen településen akad internet és wifi is, de csupán ez az egyetlen hely a szigeten, ahol az internetfüggő turista nyugodtan kapcsolódhat a világhálóhoz. A falunak van saját rádiója. A legnagyobb turistacsalogató rendezvény a madáristenhez kapcsolódó fesztivál, amire sokan érkeznek Dél-Amerikából. Bár a helyi lakosok túlnyomó többsége katolikus, megmaradt a régi hiedelemvilág, és a fesztivál alkalmával aki vállalkozik rá, beúszhat a tengerbe egy sziklához, hogy onnan madártojást hozzon el. A dolog cseppet sem veszélytelen a cápák miatt – jegyezte meg Nagy Péter.

 
Húsvét-szigetek (kép: SoniaJane/Pixabay)
 

Mezőgazdaság nincs, a sziget lakossága a turizmusból él, viszont a több millió éves tájképet szerencsére nem rontották el hotelekkel, az idelátogatók ehelyett bungalókban lelhetnek szállásra. A sziget elhelyezkedése miatt minden olyan drága, hogy például egyetlen főétel elfogyasztása átszámítva körülbelül húszezer forintba kerül.

A természet lenyűgöző, igaz mindössze néhány fa áll, a szigeten egy kialudt, lápos vulkán is található. Egyetlen temető van, amelyben a sírok a híres szobrokhoz hasonlóan a tengernek háttal helyezkednek el. Ezt a hagyományt megtartották a helyiek, még ha nem is tudják pontosan, miért vannak így elrendezve a jól ismert szobrok.

 
Húsvét-szigetek, Hanga Roa-öböl (fotó: XLR8TION/Wikipedia)
 

Az időjárás változékony, gyakran előfordul, hogy a pici sziget két oldalán ellentétes: míg az egyik oldalon verőfényes napsütés van, a másikon szakad az eső.

Nagy Péter arról is beszélt, hogy más turistalátványosságokkal ellentétben pozitív csalódást jelentett neki, amikor végre eljutott a híres szobrokhoz, a világ végére, ahol körben mindenütt több ezer kilométer óceán található. Ennek megfelelően az élet itt tényleg lelassult, senki nem siet sehova.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Húsvét-szigetek
2020. március 9., kedd 10:00