„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Amikor még virslit is sütöttek a Duna jegén

2/03/2021 10:45

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Nem is olyan régen még virslit is sütöttek, önfeledten mulatoztak pestiek és budaiak a Duna jegén. Milyen volt akkoriban a folyón bulizni, és miért tiltották meg? Erről kérdeztük Saly Noémi irodalom- és Budapest-történészt.

2021. január 19. Ötös - Bódy Gergővel (2021. január 19.), részlet - Saly Noémi
09:48
00:00

A Duna jegéről a legtöbb embernek talán a Hunyadi Mátyás királlyá választásáról szóló történet jut eszébe, de műsorunkban nem ezzel, hanem a néhány évszázaddal későbbi eseményekkel foglalkoztunk. Amint Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész elmondta, nem számított rendszeresnek, de a korabeli sajtó mindig sietett hírt adni arról, ha a Duna jege annyira befagyott, hogy közlekedni lehetett rajta.

A várostörténész elmondta: a legkorábbi feljegyzés, amit megtalált, 1775-ből való, akkor annyira befagyott a folyó, hogy megpakolt szekerek és szánok két irányba haladtak rajta, élénk volt a teherforgalom.

 
 A jeges Duna
Fotó: Matolcsi Zita
 

1847-ben pedig utat jelöltek ki a jégen és díjat is szedtek a Buda és Pest között áthaladóktól. Az utat fenyőágakkal jelölték meg, és azért, hogy ne legyen csúszós, homokkal, földdel és szalmával szórták fel. Azt pedig igyekeztek jelölni, hogy hol vannak a hőforrások (a budai oldalon, de a Duna medréből is törnek fel ilyenek); ezeket messziről érdemes volt elkerülni, mert azok mellett elhaladni nagyon kockázatos lehetett.

Előfordultak tragédiák is. Az egyik eset, amit feljegyeztek, egy kutyás férfiról szólt, aki alatt beszakadt a jég. Ha a kutyája hosszas, hangos ugatással és vonyítással nem hívja fel magára a figyelmet, valószínűleg a folyóban lelte volna halálát, de így észrevették, és meg tudták menteni az életét.

A történész kiemelte: a 19. században a budai és pesti sokaság gyakran töltötte szabadidejét a jégen, korcsolyáztak, sőt árusok kis kályhában virslit, kolbászt sütöttek. Voltak olyan alkalmak, amikor többen tartózkodtak a befagyott Dunán, mint egy forró nyári napon a legforgalmasabb strandokon – jegyezte meg Saly Noémi.

 
 A jeges Duna a Margit hídnál
 
Fotó: Matolcsi Zita
 

Azt is elmondta, hogy 1891-ben történt az eddig ismert legnagyobb szerencsétlenség, amikor a budai part közelében nagy embertömeg alatt beszakadt a Duna jege, és legalább 50 ember veszett oda. Ezután a székesfővárosban rendeletbe iktatták, hogy a Dunán sehogy máshogy, csakis épített hídon lehet átkelni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 

Ötös - Bódy Gergővel
2021. január 19., kedd 10:00