„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért zuhant ki több kutya is a budai várból?

18/12/2020 14:55

| Szerző: Klubrádió/szg

A budai várban sétáltató civil kutyások kampányt indítottak a balesetek megelőzéséért, ugyanis idén egy hónap alatt három kutya is többméteres mélységbe zuhant a hivatalosan kijelölt kutyafuttatót övező várfalakról.

2020. december 18. Reggeli gyors / részlet, Szabó Ágnes (20.12.18.)
08:19
00:00

Egyre több tragédia történik, mert a kutyafuttató olyan helyen van a Várban, ahonnan a kutyák leugranak, lezuhannak és életüket vesztik. Szabó Ágnest, a Budavári kutyás balesetek Facebook-oldal egyik alapítóját kérdeztük.

Elmondta: a Tóth Árpád sétányon és az Anjou sétányon fordulnak elő a balesetek. Utóbbi "0-24-es" kijelölt kutyafuttató, előbbi viszont időszakos. A magasság, ahonnan a kutyák leesnek, 5-8 méter. Eddig ez tabutéma volt, sokan nem akartak róla beszélni, mert féltek, hogy megszüntetik a kutyafuttatót. Ezt nem szeretnék ők sem, de fel akarják hívni az emberek figyelmét, mert egyre több ilyen esetről hallanak gazdiktól. A budavári kutyások már tisztában vannak ezzel a helyzettel, azok vannak hátrányban, akik más kerületből jönnek, esetleg vidékről vagy külföldről.

A várfalról, párkányról van szó, amely körbeöleli a várat, 60 centi és egy méter közötti magasságú, észrevétlenül csökken vagy nő. Az emberek általában nem figyelik a falat, ők se, csak miután novemberben három ilyen baleset történt, lemérték. Szabó Ágnes szerint nincs konkrét felelőse a dolognak, kijelölt futtatónál a gazda úgy gondolja, hogy biztonságos. A kutya nem akar öngyilkos lenni, csak nem tudja, hogy mi van a várfal mögött, esetleg agilityzik, és azt hiszi, hogy az egész akadálypálya, átugorja, aztán, mivel kifelé lejt, esetleg megcsúszik a törmeléken, és leesik. Ezt az is mutatja, hogy sok a futni, ugrálni szerető agár fajtájú és a bull típusú kutya azok között, amelyek balesetet szenvednek.

Két nappal ezelőtt tárgyaltak az illetékes I. kerületi önkormányzattal, pozitív választ kaptak, jól halad az ügy, úgy néz ki, hogy februárra kitáblázzák a környéket, hogy felhívják a figyelmet. Azt is szeretnék elérni, hogy az emberek ne üljenek le a párkányra és ne tegyék fel rá a kisgyerekeket.

A varibalesetek.com oldalon azt olvashatjuk: az utóbbi két évből kilenc ilyen baleset ismert, két kutyát szerencsére vissza tudtak rántani, két kutya nem ébredt fel többé, a többi számos sérülést, törést szenvedett.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt képünk illusztráció.

Reggeli gyors
2020.12.18. 08:50
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert