„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Lassie, Kántor és a többiek

15/11/2020 18:37

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Ki ne emlékezne gyerekkora kedvenc kutyás filmjére? Mindenki. De ha visszagondol, hogy melyiket, melyikeket szerette a legjobban, érdemes eltűnődni azon is, hogy miért éppen azok férkőztek a legközelebb a szívéhez. Mert olyan összetett volt a történet? Olyan szépen volt elrejtve benne az emberekről szóló mondanivaló? Vagy pusztán azért, mert olyan cuki volt benne a kutya? Talán mindegy is. A lényeg, hogy valamiért, de emlékezetessé váltak.

2020. november 14. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. november 14., szombat 13:30)
26:59
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám történész-politológussal a Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában olyan filmekről beszélgettünk, amelyek főszereplője egy kutya, vagy amelyekben az alkotók egy négylábú kedvenc szerepeltetésével kívánnak átadni rejtett üzeneteket.

Az hamar kiderült az adásból, hogy több műsoridő is kevés lenne, hogy felsoroljuk az összes jelentősebb alkotást, amely kutyákról szól, de egyfajta történeti áttekintéssel megpróbálkoztunk. Paár Ádám elmondta, a némafilm korában előszeretettel alkalmaztak kutyákat, és nem csak azért, mert amolyan cirkuszi jelleggel lehetett mutogatni egy ügyes és kedves blökit, hanem azért is, mert nemes egyszerűséggel akkor még nem volt probléma, ha beleugattak a felvételbe.

Az egyik legelső tévés kedvenc történetét is felidéztük a műsorban. Rin Tin Tin „magánélete’ is legalább annyira izgalmas volt, mint filmes pályafutása, derült ki a műsorból.

Azt is elmondta szakértőnk, hogy eleinte sokkal gyakrabban használták a kutyák szerepeltetését arra, hogy történetükön keresztül adjanak át az alkotók fontos tanulságokat az elsősorban fiatalkorú nézőik számára. Később ismerték fel annak is az erejét, hogy egy cuki kutyával még egy kevésbé erős filmet is el lehet adni.

Paár Ádám elmondta, a nyolcvanas-kilencvenes években élték fénykorukat a klasszikus kutyás családi filmek és sorozatok, elég csak Benjire, a Lassie vagy a Beethoven sorozatra, és persze a magyar művekre gondolni, mint a Kántor, a Gréti, a Vuk vagy a Frakk.

Az animációs filmek – amint a fenti három is – már egy új dimenziót nyitottak a műfajban, és a komputer animált alkotások korában rendre jöttek az újabb és újabb kutyás filmek, mint A kis kedvencek titkos élete, a Volt. És persze a kevert technikával készült alkotások, mint A vadon szava című klasszikus legutóbbi feldolgozása, amely nem csak a címet egészítette ki, és lett A vadon hívó szava, hanem a szereplőgárdát is, és így láthattunk Harrison Ford mellett jó sok CGI-állatot.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Lassie úton haza, Dg-505/Wikimedia Commons

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2020. november 14., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes

 

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás