„Klubrádió
Állatbarát

Egyedi, szerethető de kidobott kutyák filmfőszerepben

11/10/2019 16:08

| Szerző: Klubrádió

Menhelyi ebekről szóló filmekkel próbálja érzékenyebbé tenni a társadalmat az állatok szenvedései iránt Tóth Artin rendező. Szeretné, ha nem mindig csak ugyanazokat az emberek foglalkoztatná az állatvédelem.

2019. október 11. Állatbarát (2019. október 11., péntek 14:00)
19:00
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória

Az állatmenhelyeken dolgozó emberek mindannyiunk helyett csinálják meg a “piszkos munkát” – mondja Tóth Artin rendező, aki céljául tűzte, hogy filmesként segítsen azoknak, akik ezt a megterhelő feladatot végzik.

Eldugott, kevésbé ismert menhelyeket keres fel, és ehhez művészeket kér fel útitársnak, hogy nevükkel, elismertségükkel ők is támogathassák az ott dolgozókat és a kutyákat. Célja, hogy a bemutatott állatok végre gazdára találjanak, és nem az, hogy a menhelyek sanyarú sorsát emelje ki. Filmjeiben ezért az ebek személyiségét, egyediségét és szerethetőségét teszi a középpontba.

Fontosnak tartja, hogy a pozitívumokat mutassa be, hiszen az emberek szerinte nem szeretik, ha – esetenként durva képekkel – az orruk alá dörgölik a valóság riasztó részleteit. Mindez nehéz feladat, de elmondása szerint úgy tud segíteni a leginkább a kutyáknak, ha odamegy és nem a saját lelkével foglalkozik, hanem kiutat mutat a helyzetből.

Tóth Artin szerint a legnagyobb probléma itthon az, hogy az ivartalanítással kapcsolatban nagyon sok tévképzet él a fejekben. Szerinte sokan tudják már, hogy az ivartalanítás fontos, de még mindig sokszor találkozik, akár baráti beszélgetésekkor is azzal a gondolattal, hogy a kutyának egyszer mindenképp szülnie kell, a gyerekeknek pedig látniuk kell a kiskutyákat, ahogy cseperednek. Azok, akik ezt mondják azonban nem gondolják végig, hogy a kölykök további élete nem feltétlenül lesz megoldva.

 
Fullajtár Andrea színésznő és Picurka
Facebook
 

A menhelyek az ivartalanítás hiánya miatt is vannak abban a helyzetben, amiben. A kerítésük előtt lerakott felesleges szaporulatot lelkiismereti okból befogadják, támogatást viszont alig kapnak.

Visszatérő probléma az is, hogy az állatvédelem mindig ugyanazokat az embereket érdekli. Filmjeivel ezen is változtatni próbál, bővíteni szeretné a támogatók körét. A rendező szerint minden film úgy működik, hogy van egy olyan szereplője, akivel a közönség azonosulni tud. Ha a nézők akár a kutyákban, akár a művészekben találnak egy ilyet, az lesz a kulcsa annak, hogy az állatvédők újabb embereket szólíthassanak meg.

A műsort a poszt elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

A filmes kutyamentő projekt Facebook-oldalát pedig ide klikkelve érhetik el!

Állatbarát
2019. október 04., péntek 14.00
műsorvezető: Lay Viktória